F1: Хамилтън отново изостава въпреки подобренията

По всичко личи, че в Испания ще има битка между Mercedes и Ferrari. В петъчните тренировки Нико Розберг демонстрира превъзходство над конкурентите си, макар и с малко – а Хамилтън за пореден път остана назад

1305
2016

Нико Розберг даде най-добро време в петък преди GP на Испания. Втори остана не преследвачът на германеца Люис Хамилтън, a дуото на Ferrari. Преди обяд с топпостижението си Себастиан Фетел за първи път от GP на Испания през 2013 г. се погрижи за първи път на пистата в Каталуния да няма Сребърна стрела на върха в тренировка, квалификация или състезание. В интерес на истината, Ferrari заложи на меките гуми в първата тренировка, докато Mercedes избра по-неизгодните средно твърди (Medium).

Следобеда Розберг обаче използва предимството на меките гуми и с време 1:23,922 остави зад гърба си Кими Райконен. С 1:23,951 мин преди обяд Фетел беше само една идея по-бавен. Във втората тренировка германецът се нареди четвърти след Хамилтън. Дали с настъпването на Формула 1 в Европа Ferrari се доближава до Mercedes? „Ние виждаме солидно представяне в петък. Но като цяло тук е по-различно. Заради зимните тестове всички отбори познават добре трасето и знаят какви настройки да подберат“, коментира Тото Волф.

Тото Волф

Тото Волф

Кими Райконен обаче не е съгласен с шефа на Mercedes. Според финландеца във Ferrari имали още за наваксване, преди да достигнат Сребърните стрели – вероятно Ледения мисли така, защото във втората половина на следобедната тренировка беше принуден да прекъсне карането си заради дефект в горивната система. „Имахме малък проблем и трябваше да го проверим, нищо особено сериозно.“ Райконен обаче не искаше да прави заключения за поведението на колата си. „Условията по отношение на управляемостта са коренно различни, а гумите не се държат като през зимата“, внесе противовес в изказването си Волф.

Хамилтън с нов модул MGU-H, но не и Розберг

Тема номер 1 във фаталния петък в Mercedes беше смяната на компоненти по системата за рекуперация на енергията в болида на Хамилтън. В Барселона британецът получава своя четвърти турбокомпресор и четвъртия модул MGU-H. Последният беше модифициран и подобрен от Mercedes още веднъж след повредата в Китай. При Розберг тимът залага на малко по-стара, но доказана техника. „Още не сме открили проблема на 100 процента“, допълни Волф, който защитаваше решението актуализираната версия на компонента да отиде само при Хамилтън.

„Спрямо колата на Нико няма разлика в динамичните постижения. Освен това при Розберг не откриваме признаци на проблем“, каза австриецът. „Неговият модул MGU-H функционираше добре и ние не виждаме причина да го сменяме. Няма смисъл да се променя работеща система“, смята шефът на отдела за моторспорт на Mercedes. Така привилегията да се радва на новата техника има само Хамилтън, който според Волф „още не е намерил идеалния баланс с колата“. На сезон отборите имат право само на пет екземпляра от частите, а след 4 от общо 21 старта Хамилтън вече е сменил четири и затова е заплашен от наказания в бъдеще.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин