F1 губи $100 млн. заради пандемията

1211
2020

В продължение на половин година Формула 1 беше „на трупчета“ заради коронавируса. Ето защо във второто тримесечие – от април до юни, ръководните кадри на най-престижната пистова надпревара в света отчетоха огромни загуби, тъй като приходите се оказват с около 500 милиона по-ниски в сравнение с 2019 г. (загубата е в размер от 115 милиона евро) .

Сега F1 е вече „рестартирана“ и скоро ще изминат 15-те Гран При, които са определящи за приходите от телевизиите. Но дори през третото тримесечие от юли до септември Формула 1 отчете загуби от 88 милиона евро. През предходната година за този период е генерирана печалба от 27 милиона евро.

Шефът на Формула 1 Чейз Кери.

Причината: въпреки че състезанията на Формула 1 се провеждат, тя все пак генерира много по-малко приходи – защото не се продават билети, тъй като се кара по писта, на които не се генерира печалба от вход, но се плаща наем. Това беше единственият начин за завръщането на Нюрбургринг например.

Нещата трябва да тръгнат отново по нормалния начин през 2021 година. Календарът с 22 състезания вече е по-пълен от когато и да било. Насрочена е и 23-та дата, но все още без конкретна локация. Преди всичко обаче се завръщат Гран При, което ще донесат реални приходи в касата на Формула 1. Трасета като Нюрбургринг, Мугело или Имола обаче отново ще ни липсват.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин