EX90: новият 7-местен електрически SUV на Volvo

0911
2022

Истински седемместен, изцяло електрически SUV, който допълнително повишава стандартите за безопасност и по-устойчив начин на живот на Volvo: новото Volvo е началото на нова ера за шведската компания, в която тя поставя решителен курс към напълно електрическо бъдеще. Производството на Volvo EX90 ще стартира следващата година в САЩ, а по-късно и в Китай.

Новото Volvo EX90 дефинира принципа на скандинавския дизайн, където формата следва функцията. Той е функционален, стилен семеен автомобил с модерни пропорции и редица авангардни технологии за свързаност, електрификация и безопасност.

„Volvo EX90 е символ на това кои сме ние и накъде отиваме“, каза Джим Роуън, главен изпълнителен директор на Volvo Cars. „Той е напълно електрически, с пробег до 600 километра с едно зареждане, проектиран да повиши допълнително нашите стандарти за безопасност. EX90 е първият автомобил Volvo, който наистина се определя от своя софтуер и е част от по-широка екосистема, свързваща се с вашия дом и другите ви устройства. Той отваря нова страница в историята на Volvo Cars.”

Стандартната безопасност във Volvo EX90 е по-висока от всеки автомобил Volvo преди него. Той е проектиран да разбира водача и заобикалящата го среда, да предпази Вас, Вашите близки и останалите участници в движението. Освен това с течение на времето става още по-интелигентен и безопасен, благодарение на актуализациите, които получава по въздуха.

Volvo EX90 има невидим щит за безопасност, активиран от най-модерна сензорна технология, отвътре и отвън. Най-съвременните сензори, като камери, радари и LIDAR са свързани към високопроизводителните основни модули на автомобила, където NVIDIA DRIVE управлява собствения софтуер на Volvo Cars, за да създаде в реално време 360-градусов поглед към света.

Volvo EX90

В началото системата ще ви предупреди с леко побутване, след това ще се намеси по-настоятелно. И, ако немислимото все пак се случи и заспите или ви стане лошо, докато шофирате, Volvo EX90 ще спре безопасно и ще повика помощ.

И накрая, благодарение на най-съвременните технологии, включително Lidar, EX90 е първото Volvo, което е хардуерно готово за автономно шофиране в бъдеще. 

Технология с цел

Ключовата система, захранвана от NVIDIA DRIVE AI платформите Xavier и Orin, Snapdragon® Cockpit системата на Qualcomm Technologies, както и от вътрешно-фирмения софтуер на Volvo, управлява повечето от основните функции в автомобила, от безопасност и развлечение до управление на батерията. Крайният резултат е по-сигурно и приятно изживяване в автомобила.

14,5-инчовият централен екран е Вашият вход към една от най-добрите информационно-развлекателни системи на пазара, с вграден Google. Приложенията и услугите на Google, включително функцията „свободни ръце“ от Google Assistant, навигация в Google Maps и останалите любимите Ваши приложения в Google Play – всички те са вградени.

Благодарение на стандартната 5G връзка, където е налична, е изключително лесно да инсталирате желаните приложения на началния екран и да се насладите на силно интуитивна навигация. Можете също така да слушате любимата си музика, чрез новата аудиосистема на водещите в света Bowers & Wilkins, включваща Dolby Atmos за първи път във Volvo, плюс високоговорители, интегрирани в подглавника за завладяващ звук.

Volvo EX90 също ще се предлага с „phone key“ технология стандартно. Вашият смартфон ще бъде ключът за вашия автомобил и автоматично ще го отключва и ще стартира персонален поздрав, когато се приближите. Вашият личен профил също ще се зарежда автоматично, когато влезете в автомобила.

Със своята чисто нова, вътрешно разработена изцяло електрическа технологична база, Volvo EX90 е Вашият перфектен спътник за по-устойчив семеен начин на живот. Осигурявайки до 600 километра пробег без вредни емисии с едно зареждане, според WLTP, той зарежда от 10 до 80 процента за по-малко от 30 минути.

Първоначално ще се предлага във версия със задвижване на четирите колела, 111 kW батерия и два електромотора с обща мощност от 380 kW (517 к.с.) и 910 Nm въртящ момент. В комбинация с изцяло новото шаси, това гарантира вълнуващо изживяване зад волана.

Volvo EX90 съдържа приблизително 15% рециклирана стомана, 25% рециклиран алуминий, както и 48 килограма рециклирана пластмаса и материали на биологична основа, което съответства на около 15% от общата пластмаса, използвана в автомобил – най-високото ниво от всеки автомобил Volvo до момента.

И накрая, Volvo EX90 е първият автомобил на шведите с целия необходим хардуер, позволяващ двупосочно зареждане. Това е технология, чрез която можете да използвате батерията на автомобила си като допълнителен източник на енергия, например за захранване на вашия дом, други електрически устройства или друг електрически автомобил Volvo.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин