/ Evinrude Rooney Lakester: уникалният катер на колела на Брукс Стивънс

Evinrude Rooney Lakester: уникалният катер на колела на Брукс Стивънс

Преди малко повече от половин век американският производител на извънбордови двигатели Evinrude предлага уникална концепция за тези, които отиват на почивка и искат да се насладят максимално пълноценно на цялото приключение. Прототипът, наречен Evinrude Rooney Lakester, е представен на изложението за моторни лодки в Сан Франциско през 1970 г., като основната идея, заложена в неговата необичайна структура, представлява комбинация от спортен катер и плажно бъги, обединени в едно. Дизайнът на тази странна машина е поверен на легендарния стилист Брукс Стивънс, който е автор на емблематични автомобили като Studebaker Hawk и Gaylord Gladiator.

Визуалният контур е максимално изчистен, въпреки че това екзотично същество е симбиоза от две напълно различни превозни средства – едната част е стандартен катер с извънбордов двигател Evinrude, а другата е нещо като „черупка“ с колела, в която може да бъде поставена лодката. Когато стигне до езерото, лодката се разтоварва и пътешествието може да продължи по вода. Пакетът е доста стилен и няма нищо случайно, че за неговото оформление е поканен именно Брукс Стивънс, тъй като по същото време, заедно с основната си дейност в автомобилната индустрия, той сътрудничи и на Evinrude в проектирането на лодки.

Въпреки че някои от рекламните илюстрации показват лодката отделно от автомобилната си обвивка, не е съвсем ясно как точно се задвижва бъгито. Остава неясен и въпросът какво се прави с него, след като е извадена лодката, в която се намират волана и всички необходими уреди за управление, но това в крайна сметка са второстепенни подробности, които не би трябвало да притесняват случайния наблюдател. Факт е, че това е доста остроумно и в същото време елегантно изглеждащо умотворение, както добре може да се види на снимките, и идеята е наистина страхотна.

Преди появата на Evinrude Rooney Lakester, разбира се, са правени и много други опити за създаването на плуващи автомобили за цивилна употреба, като например германските амфибии Amphicar, но поради специфичната им конструкция техните възможности за движение по вода са силно ограничени, особено по отношение на динамиката. Засега не е открита информация за съдбата на Evinrude Rooney Lakester и не е ясно дали единственият опитен образец е запазен.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин