Eldrive започва да изгражда зарядни паркове за до 40 електромобила

2305
2024

Операторът на публична зарядна инфраструктура за зареждане на електромобили Eldrive започва да изгражда големи зарядни паркове за електромобили на собствени локации с богата екосистема. Първият такъв обект вече се строи в Литва, като  на него ще могат едновременно да зареждат 20 електрически превозни средства, а във втория етап зарядните точки ще бъдат увеличени до 40. Проектът включва зарядна инфраструктура за електрически автобуси и камиони. Мощността на станциите ще бъде между 200 и 400 kW DC, а завършването и пускането в експлоатация на зарядния парк се очаква до края на тази година. Освен зарядните станции, на локацията има кафене, магазини и съпътстваща инфраструктура, за да може зареждащите да имат всички нужни удобства на място. Eldrive планира изграждане на множество такива паркове на всички пазари на които оперира – България, Румъния и Литва.

„Такъв тип локации са уникални и напълно липсващи в Балтика и Източна Европа, но и изключително редки глобално. Основната разлика между заряден хъб, каквито Eldrive изгражда от няколко години, и зарядните паркове е, че освен мащаба, тук операторът е водещият елемент в екосистемата. В допълнение към бързото и удобно зареждане е осигурена и цялата палитра от партньорски стоки и услуги, от които потребителят да се възползва – храни, напитки, магазини. Това е екосистема далеч отвъд малко кафене или вендинг машина. Потребителят получава множество висококачествени удобства и различни опции от първокласни стоки и услуги. Този тип локации „обръщат“ традиционния бизнес модел в сектора и отговарят на всички желания и потребности на клиентите“, коментира Стефан Спасов, изпълнителен директор на Eldrive Holding.

Зарядният парк в Литва се изгражда до гр. Паневежис на ключова локация, разположена на магистралата „Виа Балтика“ (част от международен път Е670), която свързва Прага и Талин, преминавайки през Полша, Литва, Латвия и Естония. Обектът заема площ от 1,5 хектара (15 000 кв.м) и на него ще бъде изградена сграда с площ 318 кв.м. Като партньори за тази локация са привлечени брандовете Caffeine и Narvesen, част от водещия норвежки конгломерат REITAN AS. Reitan Convenience AS оперира на 7 международни пазара с над 2000 магазина, 800 000 продажби дневно и оборот за 2023 г от над 10 млрд. евро.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин