eBussy: достойна алтернатива на VW Bus за 28 000 лв.?

1008
2020

Един автомобил за всички цели: eBussy е електромобил с ниска мощност, който може да има много приложения и да бъде във версия като бордови, бус или дори кемпер. Прототипът на германската компания Electric Brands, съкратено Emobs, трябва да влезе в серийно производство през есента на 2021 г. Базовата версия на eBussy, която разполага и със соларни панели, ще бъде предлагана на цена около 28 000 лв.

Дългият 3,6 м и тежащ само 450 кг eBussy ще бъде предлаган в два варианта на шасито – стандартен за нормални пътища и за офроуд, по-висок и подходящ за пресечен терен. Независимо от избрания вариант, с много модули ще бъдат възможни до 10 варианта на автомобила.

Базовата версия е със стандартно окачване, 4х4 и батерия с капацитет 10 кВтч.

Максимален полезен товар 1 тон

Различните надстройки ще могат да се сменят лесно без нужда от специален инструмент. Дори воланът може да се мести, така че автомобилът да бъде с лява, дясна или дори с централна дирекция. Въпреки че eBussy тежи само 450 до 600 кг, полезният му товар достига до 1000 кг.

Много модули за избор

Базовият вариант е стандартното шаси със среден модул, двойно задвижване, соларен покрив на кабината и аудиосистема. Цената му ще бъде около 28 000 лв. Отделно ще бъдат предлагани като закрит бус, пикап с къса или дълга кабина, бордови с функция „самосвал“ настрани, открит пикап и кемпер. Именно последният вариант, струващ около 57 000 лева, е най-скъп. В тази цена обаче са включени хладилник, телевизор, готварска печка, резервоар за чиста вода и мивка.

Кемперът предлага легло с размери 2,10 х 1,30 метра.

За продажбата на eBussy ще се грижи дилърска мрежа, в т.ч. и автокъщи. Атрактивната машина може да бъде поръчвана и през уебстраницата на компанията. Emobs дава 10-годишна гаранция на автомобила. Хомологацията е от клас L7e – като при Polaris RZR XP 1000, Microlino или значително по-известното Renault Twizy. За да бъдат защитени пътниците по възможно най-добрия начин, има специална защитна клетка за кабината и интегрирана отпред „Crash-кутия“.

Лекотоварният автомобил може да бъде свързан с дигиталния дом или с работната среда. Германската компания със седалище в Мюнстер е помислила и за екологията – тъй като 98 процента от машината подлежи на рециклиране.

eBussy има две „чекмеджета“ за батериите.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин