Easytronic 3.0 – автоматизираната трансмисия на Opel

1603
2016

Aвтоматичните предавателни кутии са мечтата на всеки шофьор в градския трафик. В същото време обаче те често са твърде скъпи за повечето собственици на автомобили от малките класове. Разликата в цената на автомобил с механична и такъв с автоматична предавателна кутия може да излезе хиляди евро.

За щастие собствениците и водачите на малки автомобили не са принудени да се лишат изцяло от този малък лукс. Aвтоматизираните трансмисии, използващи основата на механични предавателни кутии с допълнителен автоматизиран механизъм за смяна на nредавките, са достъпна, икономична и високоефективна алтернатива на класическите автоматични трансмисии при автомобилите в малкия и компактния клас.

Въпреки че автоматизираните механични трансмисии не достигат напълно най-високите нива на комфорт на класическите автоматични предавателни кутии (т.е. не са нито особено бързи, нито особено „нежни“) , работата с тях е значително по-лека в сравнение с механичните трансмисии с ръчно превключване благодарение на автоматизираната смяна на предавките. Този вид трансмисии дават възможност и за намаляване на разхода на гориво.

Последното поколение автоматизирани механични трансмисии като Easytronic 3.0 на германския автомобилен производител Opel са особено усъвършенствани в техническо отношение и предлагат не само подобрен комфорт при смяна на предавките и употреба при движение, но и оптимизирани функционални режими като “creep” (за бавно движение) и “launch” (за динамичен старт).

В сравние с предходните поколения автоматизирани механични трансмисии Easytronic 3.0 впечатлява с по-плавна смяна на предавките и намалени времена за реакция. В допълнение към изцяло автоматичния режим, Easytronic 3.0 предлага и възможност за ръчна смяна на предавките посредством леко преместване на скоростния лост.

Широкият обхват на петте предавателни числа спомага за намаляване на оборотите на двигателя и снижаване на нивата на шума в купето преди всичко при движение с по-висока скорост. Режимът “сreep” за извършване на маневри с ниска скорост е подобен на този при класическите автоматични трансмисии, a специалната start/stop функция позволява бързо стартиране и ускорение.

С цел постигане на оптимално ниски показатели на разхода на гориво, Easytronic 3.0 aвтоматично подбира най-икономичната предавка и работи съвместно с технологията Start/Stop, която снижава допълнително разхода на гориво особено при движение в градски условия. В съчетание с трансмисията Easytronic 3.0, новата Astra 1.0 ecoFLEX заема позицията на един от най-икономичните бензинови автомобили в своя клас със среден разход на гориво от едва 4,2 литра на 100 километра (96 грама CO2/км), в комбиниран режим на движение, измерен според изискванията на цикъла NEDC.

Opel предлага автоматизираната механична трансмисия Easytronic 3.0 за Karl, Adam и Corsa, както и при новата Astra.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин