E-Type, свързан с „Бийтълс“

Във Великобритания беше проведен аукцион за Jaguar E-Type Series 1 от 1963 г. Първият собственик на „класика“ е бил в тесни връзки с „Бийтълс“

1103
2016
Находката още носи на предното си стъкло стикера за платен данък, валиден до ноември 1969 г.

Находката още носи на предното си стъкло стикера за платен данък, валиден до ноември 1969 г.

Това „съкровище“ може да се превърне в находката на годината. Десетилетия наред то кротко ръждясва, покрито с брезент в английски двор, а преди дни беше предложено на аукцион, организиран от къщата „Койс“. Става въпрос за Jaguar E-Type Series 1 3.8 l от 1963 г. Червеният „красавец“ има зад гърба си само 44 870 мили и още носи на предното си стъкло стикера за платен данък, валиден до ноември 1969 г.

Много важен за колата е нейният първи притежател: Айвър Арбитър, първият собственик на магазин за ударни инструменти в Лондон, има специална връзка с „Бийтълс“. През 1962 г. по поръчка на мениджъра на групата Брайън Ъпстейн той създава дизайна на логото на Fab Four с прочутото drop-t, изобразено върху касата на Ринго Стар. Aрбитър купува колата през май 1963 г., 2,5 години по-късно я препродава, а между 1967 и 1969 г. последният й собственик Франк Рич участва в различни състезания с нея.

Айвър Арбитър, първият собственик на Jaguar-a, създава дизайна на логото с прочутото drop-t, изобразено върху касата на Ринго Стар.

Айвър Арбитър, първият собственик на Jaguar-a, създава дизайна на логото с прочутото drop-t, изобразено върху касата на Ринго Стар.

Jaguar-ът, който ще бъде предложен на наддаване, се намира практически в оригинално състояние и по данни на „Койс“ е един от общо 1799 броя на модификацията като купе с две места и десен волана. Като нова машината генерира 272 к.с., ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 7 секунди и развива максимална скорост 241 км/ч. По предницата са правени модификации – както се вижда, централно е поставен трети фар.

След като през 1969 г. съединителят на колата дефектира, нейният последен собственик Рич я зарязва под навес. През 80-те години незнайно как машината се озовава в градината под брезент. С колата нейният нов собственик ще получи също оригиналната регистрационна табела, фактура за продажбата на стойност 855 паунда, ръководството за употреба, каталог за резервни части и дори оригиналния крик.

След наддаването машината е продадена за 58 000 паунда (около 150 000 лева) на английски колекционер, който е голям почитател на „Бийтълс“ и има намерение да я „реставрира бавно и да върне някогашния й блясък“.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин