Синтетичните горива ни правят независими от руския петрол за бензина и дизела?

1603
2022

Войната в Украйна оказва влияние върху шофьорите по цяла Европа – защото цените на бензиностанциите се вдигат стремглаво повече от седмица. Средната цена на литър дизел у нас беше 2,95 лева в понеделник (14 март), а в Германия струваше над 2,30 евро. В Страната на Гьоте бензинът там се търгуваше за около 2,20 евро, а в България – за около 2,90 лева. Shell и други петролни компании обявиха, че няма да купуват руски петрол в бъдеще, а САЩ също решиха да бойкотират „кранчето“ на Путин. Ето защо цените на бензина и дизела вероятно ще продължат да се покачват.

Но има ли алтернатива на руския петрол? От години се водят дискусии около т.нар. E-Fuels. При тях става въпрос за синтетично гориво, което се произвежда изкуствено с помощта на вятърна или слънчева енергия и в най-добрия случай не оказва абсолютно никакво влияние върху климатичните промени. В края на лятото на 2022 г. Porsche и Siemens Energy за първи път ще започнат да произвеждат E-Fuels: в южната част на Чили, дъщерното дружество на Siemens изгражда инсталацията Haru Oni, която ще генерира големи количества биогориво от ветрогенератор.

Цените на дизела и бензина достигнаха рекордни нива след избухването на войната в Украйна (снимката е от Германия, цените са в евро).

„Няма да има колонка за E-Fuels“

„Искаме да покажем, че не е невъзможно“, коментира Херман-Йозеф Щапен от Porsche. Планирано е годишно производство на 130 000 литра E-Fuel. Дали чистият, неутрален по отношение на климата бензин ще стигне до Европа, е друг въпрос. „В бъдеще няма да има колонки за E-Fuels по бензиностанциите“, добавя Щапен. Идеята е екогоривото да бъде смесвано с конвенционалното.

Законът в Германия определя колко „зелено“ гориво трябва да съдържат бензинът и дизелът. От 2020 г. неговият дял е седем процента. Затова производителите на бензина трябва да добавят неутрални за климата горива – без значение дали ги произвеждат сами или ги купуват. А това е добър бизнес, защото търсенето расте бързо: германският производител на биогорива Verbio, който има 800 служители, утрои оборота си през 2021 г. спрямо предходната година.

Ниски обеми на производство в сравнение с потреблението

Въпреки това обемите, които Porsche и Siemens Energy или Verbio планират да пускат на пазара за година, все още това е капка в морето на фона на търсенето. Например през 2019 г. леките и лекотоварните автомобили в Германия са изразходвали общо около 42 милиарда литра дизел и бензин, разкриват данните на Федералната агенция за околната среда.

На фона на тази стойност онези 130 000 литра, които чилийският завод ще произвежда пилотно, са нищожни. Производството обаче трябва да бъде вдигнато до 55 милиона литра през 2024 г. и до 550 милиона литра през 2026 г. Това би се равнявало на около 1,2% от консумацията през 2019 г.

„С пилотната инсталация е поставено началото“, казва енергийният експерт Кристиан Кюхен. Целта била Германия да разшири мрежата си за енергийно снабдяване и да се постави на по-широка основа и да разчита на благоприятни за климата енергийни източници.

Как се произвеждат E-Fuels?

Защо точно Чили e избранa като държава за производството? Това се дължи на добрите природни условия там: постоянни силни ветрове от Антарктика духат 270 дни в годината – идеална предпоставка за генериране на енергия. Освен това, със средно по двама жители на квадратен километър, регионът е изключително слабо населен и неиндустриализиран.

„Тук не се конкурираме с никого, така че не лишаваме никого от енергия“, казва Щапен от Porsche. Освен Siemens и Porsche като партньор в проекта участват и местната енергийна група Andes Mining & Energy (AME), чилийската петролна компания ENAP и италианската енергийна компания Enel.

На вид E-Fuels не се различават от фосилните горива. И изгарят точно като тях.

По отношение на качествата си климатично неутралните горива за двигатели с вътрешно горене, произведени в Южното полукълбо, не трябва да се различават от конвенционалните горива. „Това не е концепция срещу електрическата мобилност, а полезно допълнение към нея.“ Михаел Щайнер, ръководител на отдела за разработки на Porsche, към момента трябва да бъде доста убедителен, когато обяснява защо германският производител на спортни автомобили инвестира 20 милиона евро в пилотен проект на другия край на света.

Автомобилите с бензинови двигатели остават икономически изгодни

„По този начин можем да достигнем до съществуващия автопарк“, казва Щайнер. С други думи, милионите автомобили на двигатели с вътрешно горене, които ще бъдат на пътя още години и дори десетилетия в бъдеще. Само в Германия в началото на 2020 г. има около 47,5 милиона конвенционални автомобила – и едва 140 000 електромобила. Освен това Porsche се зарече да запази ДВГ като задвижване на иконата си 911 колкото се може по-дълго.

Със синтетичните горива Porsche иска да гарантира бъдещето на легендарни модели като 356 и 911.

„Доволен съм, че постигаме напредък по този революционен международен проект, свързан с водородната икономика, заедно със силни международни партньори от бизнеса и политиката“, каза Армин Шнетлер, изпълнителен вицепрезидент за Нов енергиен бизнес в Siemens Energy. „С Haru Oni ние предлагаме нашите технологии Power-to-X на световния пазар. Разработваме съвместно и реализираме първия в света интегриран и мащабен завод за производство на синтетични, климатично неутрални горива. В южната част на Чили ние внедряваме един от най-вълнуващите проекти за енергийната индустрия на бъдещето и стимулираме декарбонизацията в сектора на мобилността. Това означава, че правим важен и бързо ефективен принос за намаляване на емисиите на CO2, свързани с трафика и транспортния сектор.“

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин