E-5008: 7-местният електромобил на Peugeot (ВИДЕО)

0807
2024

Доста едър улов: с дължина от почти 4,80 метра и въпреки това някак живеещ в компактния клас, Peugeot E-5008 e в близки роднински връзки с Peugeot e3008, защото има и електрически вариант. Днес ще го разгледаме от близо. Но какво го прави толкова специален? Първо, разполага с доста сериозен пробег. Във върховото си изпълнение би следвало да покрива максимално до 660 км. Но не това е основната тема тук, защото тази голяма кола предлага до три реда за пасажери, това означава до 7 места, което си е по-скоро рядкост в тази лига и ще го разгледаме след малко отблизо. Като естествено няма да пропуснем и впечатленията от управлението на автомобила.

По време на статичното представяне на модела вече подробно се спряхме на възможните вариации в купето, но мисля че е удачно сега отново да обобщим. От Peugeot видимо са се постарали да постигнат максималното от наличното пространство, дори зад третия ред има още един малък багажник под пода. Ако сгънем всички седалки, получаваме товарен обем над 2200 литра. SUV-ът може да се използва максимално до под тавана. Чудесно е също, че седалки и облегалки могат да се местят и сгъват в индивидуални конфигурации. Всичко е много интелигентно решено и предоставя невероятно много свободно пространство. Оптималното място за автомобил, дълъг 4,80 метра.

Peugeot E-5008 залага на черни акценти.

Но какво е положението с „креслата“ най-отзад? Самите седалки съвсем не са лоши. Доста стегнато са тапицирани, разполагат с известен контур. Повърхността им е доста къса и ходилата си трябва доста умело да намествате между релсите и частта под седалката пред вас, но с това човек бързо свиква и се ориентира добре, но в същото време не бива вторият ред, който може да се измести изцяло по дължина, да се избутва тотално назад, както и облегалките да не се отпускат до крайна позиция назад, защото тогава вече няма да ми се получи на пейката на третия ред. Но така тук определено мога да издържа по-дълго време, освен това твърде вероятно, идеята е била на това място да се настанят по-скоро дечица. Това, което намираме за много добро решение, е, че при качване и слизане, вторият ред може да се измести удобно напред, както облегалката, така и цялата седалка се мести посредством релсата напред, което отваря гигантско място, за да се измъкнеш от тук.

Въпреки това трябва да приплъзнете тялото си към вратата, след което в акробатичен стил да напуснете купето, прескачайки прага, така че както можете да видите във видеото, това определено си представлява едно леко физическо упражнение. Съвсем различно е обаче, когато се качвате. Много удобно можем първо да стъпим и да се отпуснем върху пейката. При качването директно на втория ред е друга работата, има страшно много място, много удобно се влиза и излиза, разполагаме с гладка повърхност за ходилата, с малко т.нар.„котешки тунели“, имаме си много приятни контури, седим си изключително удобно, можем да изместим цялата пейка, също така мога още малко да наместим облегалката по отношение на ъгъла. Комфортът при седене определено е добър -има си също достатъчно място,  с изключение на тавана, което честно казано вероятно е нещо специфично, свързано с нивото на оборудване, имам предвид, че рамката на панорамния покрив, отнема малко от въздуха над главите.

Скосеният волан в познатия компактен формат придава спортен чар на големия SUV.

И ето сега отново едни типичен ефект: сядате зад волана и веднага се чувствате уютно и уверено, защото седалката е ергономична, става дума за кресло със специалния ортопедичен сертификат AGR, което добре подпира тялото и е отлично тапицирано. Усещам твърдата странична опора без да се чувстван заклещен. Това много ни харесва и на момента получаваме усещането, че без затруднения можем на момента да тръгнем на по-продължително пътуване. В същото време позицията ми в самия автомобил е много добра, като отново трябва да обърнем внимание на ситуацията с малкия волан. В това отношение всеки трябва да прецени за себе си дали му допада. Има колеги които винаги се мръщят на този прелитащ принудително над компактния волан поглед към инструментите, но според нас тук е доста удачно решено, създава впечатление, че управляваш ефирен автомобил, с този обгръщащ те гигантски дисплей. В същото време го намирам за хубаво, когато колата донякъде също така сама те води.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин