e-208 на ЕКО енерджи рали Бохемия: отборът на PEUGEOT CZ с три спечелени титли

1208
2020

Новият напълно електрически PEUGEOT e-208 се включи в ЕКО енерджи рали Бохемия. Отборът на PEUGEOT CZ с пилот Ян Новотни и навигатор Петър Якушев показаотлично представяне и спечели три златни купи: приконструкторите, в категория електрически автомобили и в общото класиране.

Ралитата за автомобили с алтернативни горива са възможност за въвеждане на нови технологии, демонстриране на качествата на автомобилите и привличане на обществен интерес. Тези състезания обикновено са част от класическите ралита, но за разлика от тях, екипажите не са лицензирани професионалисти. Тазгодишното издание на ЕКО енерджи рали Бохемия се проведе за трета поредна година в рамките на легендарното рали Бохемия.

Конкуренцията при автомобилите с алтернативни горива беше изключително силна.От 30 регистрирани екипажа, 25 се състезаваха в категория електромобили. Седем от 16-те участващи марки се състезаваха за титлата при конструкторите. В този контекст се състоя националната премиера на Peugeot e-208 в Чехия, зад чиито волан застана Ян Новотни, главен редактор на MOTORVIZE.cz. Опитен пилот, с няколко подобни ралита зад гърба си, той бе навигиран от редактора Петър Якушев.

Отборът, наречен PEUGEOT CZ, и PEUGEOT e-208 със стартов номер 10, започнаха ЕКО енерджи рали Бохемияв четвъртък, 9 юли, от Млада Болеслав. Екипажът завърши първи кръг на второ място. През втория ден Ян и Петър поддържаха оптимално темпо и избягваха грешки, което им донесе водачеството.Въпреки натиска на противниците, те запазиха първото място до самия край на ралито. Отбор PEUGEOT CZ спечели първо място в категорияелектрически автомобили, в общото класиране и грабна купата при конструкторите за PEUGEOT. Наградите бяха връчени на церемония на площада в Млада Болеслав.

„Тазгодишното ЕКО енерджи рали Бохемия е значително подобрено, в сравнение с предишните години. С течение на времето, състезанието се превърна в оспорвана битка за възможнонай-голяма прецизност,както в регулярните тестове, така и притранзитните контроли. Най-важното беше да не допускаме никакви грешки и да поддържаме темпото, с което се справихме добре. Не беше лесно да сме първи на трасетоот петък следобед с всички конкуренти зад нас. За щастие имах две силни предимства. Първото беше PEUGEOT e-208, който благодарение на инсталирането на разумно голяма батерия (50 kWh) и реална автономия от над 300 км, дори при състезание от над 700 км, не създаде никакви притеснения.Второто беше моят навигатор, който спомогна за успешното ни представяне.“ каза пилотът Ян Новотни след ралито.

Петър Якушев, редактор в MOTORVIZE.cz:

“Считам тазгодишното ЕКО енерджи рали Бохемияза наистина успешно събитие.PEUGEOT e-208 беше страхотен съотборник и гарантираната му автономия ни осигури резерв всеки ден. Нашият екипаж спечели след над 300 състезателни километра за по-малко от 14 секунди (139 наказателни точки), което доказва силата на състезанието и равностойната битка до самия край.“

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин