E-клас (W 212) срещу 230.4 (W115): скука или легенда?

За около 24 000 лева можете да закупите разумен Е-клас или добре запазен W 115. По-изгоден ли е олдтаймерът във всекидневието?


11
авг.
2017

КЛАСИЧЕСКА триобемна каросерия, черни текстилни седалки, сребриста обвивка и звездата. E 200 CGI от 2011 г., който се предлага от Autohus (www.autohus.de) в Бокел, е толкова скромен, че не става даже за любимец на тъщите. Какъв е смисълът от доброто качество, след като всеки си мисли, че автомобилът е взет назаем от дядо ти?

В същото време всичко е толкова просто. За същата сума можете да купите „прадядото“ на Е-клас. Легендарният /8. Неговият вътрешен индекс е W 114/115, а самият модел отдавна се е простил с еснафското възприемане, като първо се превърна в алтернативен автомобил на хипитата, а днес вече е наложил се и търсен класически автомобил. Но само ако състоянието му е добро. Добрите модели като синия 230.4, чийто продължителен тест тече при колегите от списание AUTO BILD KLASSIK, отдавна струват над 20 000 лева, тенденцията е към покачване. Защо тогава да не избегнете досадната загуба на стойност и спадането на имиджа, в които рано или късно попада всеки употребяван автомобил, и да изберете един класик?

Защото това намалява данъка (в Германия), а застрахователите привличат с атрактивни условия за класически автомобили (в Германия). Окей, разходът от около 11 литра е висок, но не и прекалено. Освен това един такъв /8 предлага безценно пътуване във времето: миризмата на задната седалка с пружини, която е взета директно от апартамента на баба, огромният волан, малкото бутони. При шофиране с финия си комфорт, добрата изработка и спокойно работещия двигател демонстрира инженерното изкуство, което направи марката велика през десетилетията. Да, на магистралата липсва 5-а предавка – прощаваме му. И с какво може да ни привлече стерилният Е-клас от новото време при толкова много история?

Например с качеството. Между 2009 и 2016 година W 212 трябваше да докаже, че в Щутгарт са си взели поука от проблемите на предшественика с ръждата и капризната електроника. И са постигнали успех. С добрите си оценки от TÜV Е-клас е абсолютен образец. Но най-вече при качеството е постигнато това, което винаги е трябвало да бъде: най-горе. Приятно работещи превключватели и бутони, които са разположени там, където ги очаквате. На всички места има толкова много простор, че никой не се нуждае от S-клас. 4-цилиндровият двигател работи толкова спокойно, че прави излишен 6-цилиндровия – като при това остава икономичен. Толкова икономичен, че почти няма смисъл да се оглеждате за дизелова версия, която освен това е заплашена от забрана за движение в центровете на големите градове. Също както и старият модел, така и Е 200 показва, че по-малкото може да е повече. Благодарение на прецизната 6-степенна механична скоростна кутия няма да ви липсва автоматична трансмисия. Подгряване на седалките? Не е задължително при текстилна тапицерия. За сметка на това има автопилот, който все още се активира от дебелото лостче, ниски обороти и седалки, удобни и за най-дълги пътувания.

Разликите се виждат явно в завоите. Е-клас ги взема с лекота, докато 230.4 трудно, с голямо наклоняване и много въртене на волана.

Продължете на следващата страница

Още по темата