E-клас си остава автомобил за шофиране (тест)

2507
2023

Mercedes преоткрива логото на марката с новия E-клас. Седанът обаче може много повече, отколкото само да блести със звездите си. Първи тест!

Да караш Mercedes E-клас е като да се завърнеш у дома. Високият клас е неразделно свързан с името Mercedes – от поколения се използва като личен, служебен и най-вече автомобил за пътуване на дълъг път. E-клас винаги е елегантен, комфортен и надежден, без да бъде екстравагантен и да се набива на очи. При новото поколение това не есе е променило – и въпреки това при W 214 има доста новости.

С дължината си от 4,95 мтра седанът е представителен – на външен вид не е S-клас, но е идеално „облечен” за офиса, операта и плажа.

Премиера за супермонитора в Mercedes E-клас

На пръв поглед и кокпитът ни изглежда познат. Кожа, дърво, фина изработка – така, както го очакваме от един Е-клас. При втори поглед обаче пред вас се разрива един нов свят. Дигиталните уреди са разположени отделно, монтираният за първи път супермонитор комбинира инфотейнмънт-системата в средата с монитор за пътника до водача; на него той може да гледа филми, които са невидими за водача.  

Управлението на кокпита става посредством MBUX-система, която е допълнена с голям брой нови функции. Видеоконферентни разговори от автомобила? Никакъв проблем (само в спряло положение), за тази цел има камера на арматурното табло. Искате да играете игра по време на задръстването? Няма проблем – с натискане на бутон Е-клас се превръща в конзола за игри.  

Музиката от инфотейнмънт системата е на добро ниво

От високоговорителите се чува музика с превъзходно качество, подсилена с визуални ефекти.

Сега вентилационните дюзи могат да се регулират електрически като опция. Интересно е, но не е сред задължително необходимите екстри.

На по-ръстовите пасажери може да им стане тясно

Увеличеното с 2 см междуосие трябва да осигури повече място на задната седалка; това е така, стига седящият отпред да не е прекалено висок. С 1,97 метра постоянно допирам с дясното си коляно рамката на супер-монитора. Не мога да си дръпна седалката докрай назад, тъй като воланът не излиза достатъчно – един от малкото недостатъци на Е-клас.

Тъй като Mercedes разполага с EQE с бизнес-електромобил, Е-клас не се предлага без двигател с вътрешно горене в предницата. Вариантите са с мек хибрид или с Plug-in-хибрид.

Mercedes E 300 de комбинира дизелово и електрическои задвижване

За тества се качвам в E 300 de с 313 к.с. Рядко срещана комбинация, тъй като тук работи дизелов двигател с вътрешно горене, комбиниран с електромотор. С електрически пробег от до 100 километра E-клас се превръща в „електромобил от понеделник до петък“. А иначе си остава отличен спътник за дълъг път.

Съвместната работа на дизеловия двигател и електрическата машина функционира превъзходно – както при мощното ускоряване, така и при рекуперацията . А Е-клас се управлява така, както трябва; стабилно, сигурно, уверено.

При което увереността е тази, която липсва при базовия бензинов агрегат E 200 (204 к.с.). В града няма да забележите липсата ѝ чак толкова, но при изпреварване на междуградски пътища задвижването се усеща като малко напрегнато. Предимството на този вариант спрямо Plug-in-хибрида: 540 литра вместимост на багажника или със 170 литра (!) повече от Plug-in-версиите, където батерията заема доста място.

С W 214 от Mercedes допълват и асистентите: за първи път, когато темпоматът установи настигнат по-бавен автомобил, колата може да изпреварва автоматично – включително с дигитален поглед през „рамо” и подаване на мигач. За целта водачът трябва само леко да докосне реагиращия на допир волан.

Новият E-клас ще бъде по-скъп

Принципно не е никак лесно да използвате тази екстра, тъй като няма да ви се иска да пуснете волана. Е-клас си е останал автомобил за шофиране – въпреки всички високотехнологични нововъведения. Естествено всички те си имат своята цена. Която засега не е известна, но едва ли ще остане като тази на предшественика, а по-точно 104 000 лв.

ИЗВОД

Михаел Гебхардт

Би било плашещо, ако Mercedes са забравили, как се прави Е-клас. Не са, спокойно! Новото поколение отговаря на (почти) всички очаквания. Предлага и също (на тези, които го искат) – голям брой технически екстри. Оценка от теста на AUTO BILD: 5+

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин