E-класата, която мечтаела да бъде CLS

2302
2024

Mercedes E-класа ли е това? Или CLS? И двете накуп! Този S 211 е получил визията на CLS благодарение на тунинг от компанията Binz, а сега е обявен за продажба

Първото поколение Mercedes CLS скоро ще се превърне в йънгтаймер! През 2003 г. Mercedes представи във Франкфурт прототипа Vision CLS като купе с четири врати. Благодарение на положителните отзиви от потенциалните клиенти, серийната версия, базирана на Mercedes E-клас, беше пусната на пазара през 2004 г. И въпреки че базираната в Щутгарт компания определи CLS като купе, реално погледнато, моделът е седан, макар и с изключително елегантен дизайн. C 219 можеше да бъде поръчан само с един вид каросерия.

За любителите на комбитата не беше помислено – за тях единственият възможен вариант оставаше Е-класата, тъй като Mercedes лансира версията CLS Shooting Brake едва при следващото поколение (218).

Mercedes Е-класа с предница на CLS

Имаше обаче и друго решение: в началото на новото хилядолетие няколко тунинг компании предлагаха китове, с които скромната като визия Е-класа Т-модел (S 211) ставаше по-атрактивна, защото получаваше предницата на CLS с издължените фарове и характерната радиаторна решетка.

През 2006 г. Pogea представи E-класа с муцуната на CLS на Essen Motorshow. Проектът беше наречен Cassiopeia – а който искаше да преобрази автомобила си по този начин, трябваше да приготви еквивалента на 24 хиляди лева. Но Pogea не беше единствената компания, която предлагаше подобни решения.

Фирмата Binz, известна със своите специални модификации, също предложи на клиентите си фейслифт за E-класата в истинския смисъл на думата. Освен със специални автомобили, Binz е известна и с удължени версии на Mercedes.

Не е ясно колко са произведените бройки

Днес едва ли може да бъде открита информация за броя Е-класи, получили визията на CLS. Не се знае и колко е излизала „трансплантацията“ в Binz. Несъмнено обаче броят на клиентите, заложили на конверсията, не е голям – и именно това прави този T-модел на Mercedes още по-атрактивен.

Гледана от този ъгъл, E-класата почти може да мине за CLS. Но няколко дреболии в крайна сметка издават тунинга.

Автокъщата Auto Galerie Avan предлага за продажба Mercedes E 220 CDI T-модел, който на пръв поглед прилича на CLS Shooting Brake. Според описанието към обявата тунингът е дело на компанията Binz – и това е записано в документите на автомобила, както изискват законите в Германия.

S 211 е с първа регистрация от април 2008 г., от втори собственик, на 235 887 километра. Сервизната книжка е подпечатана, а самата E-класа в цвят „Индиум сив металик“ не изглежда зле за годините си.

2,2-литров дизел със 170 к.с.

Под предния капак работи надеждният 2,2-литров редови четирицилиндров дизел (OM 646) със 170 к.с. и 400 Нм. Тъй като това е модел след фейслифта, на него не са монтирани проблемните SBC спирачки.

Отзад емблемата на Mercedes е заменена с „B“ – от Binz.

Акцентът определено е визията на CLS, която със сигурност няма да се хареса на всеки, но определено е уникална. Оборудването на комбито е прилично – има навигация Comand, предни и задни сензори за паркиране, отопляеми седалки и електрически заден капак.

Колко струва Т-моделът?

E-класата с криза на идентичността е обявена за 7500 евро (ок. 15 хил. лева) – прилична цена. Най-евтините сравними E 220 CDI T-модел стартират от около 12.000 лева. Но при тях го няма уникалното дизайнерско решение под формата на предница от CLS.

Интериорът все още изглежда много добре с оглед на пробега – над 235 000 километра.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин