„E“ като Екология: Opel с постоянен фокус върху електрификацията

0302
2022

Opel продължава последователно да въвежда своята стратегия за електрификация. Единадесет модела на Opel ще бъдат електрифицирани до средата на 2022 г. – включително цялата гама лекотоварни превозни средства (LCV) на Opel. По пътя към планирания автопарк без вредни емисии, някои модели ще се предлагат изключително и само като акумулаторно-електрически варианти още от тази година – Opel Combo LifeVivaro Combi и Zafira Life. В България се очаква въвеждане на финансова субсидия за закупуване на електрически автомобили през 2022 г.

„Няма друга алтернатива освен електрификацията. В бъдеще Opel ще набляга на развитието на екологично чисти иновации. И това ясно се показва от бързата промяна, която въвеждаме: от 2024 г. ще предлагаме електрифицирана версия на всеки модел на Opel, без изключение. С други думи, наследниците на Crossland и Insignia също ще бъдат електрифицирани. Нашето становище е ясно: От 2028 г. ние ще продаваме изключително електрически превозни средства с акумулаторни батерии в Европа“, заяви главният изпълнителен директор на Opel Уве Хохгешурц.

През следващите месеци новото поколение на Opel Astra ще бъде в основата на офанзивата за електрификация на базираната в Рюселсхайм марка. След като отпразнува своята премиера през септември 2021 г., новата Astra с пет врати ще пристигне при клиентите през пролетта. Моделът се предлага като plug-in хибрид още от самото начало на производството му. През 2023 г. изцяло акумулаторната Astra-e ще завърши гамата. Така продуктовото портфолио на електрически автомобили носещи знакът Blitz на Opel обхваща от мъника Opel Rocks-e до най-големия лекотоварен ван Opel Movano-e.

Opel Combo-e Life и Opel Zafira-e Life вече са много успешни на пазара. И двата модела се задвижват от електродвигател с мощност 100 kW/136 к.с. Със своята литиево-йонна батерия от 50 kWh Combo-e-Life постига пробег от до 280 километра в съответствие с WLTP, в зависимост от профила на шофиране, външната температура и условията. Необходими са само 30 минути, за да може батерията да достигне до 80% състояние на зареждане на обществена станция за бързо зареждане с постоянен ток.

При Opel Zafira-e Life клиентът може да избира между 50 kWh литиево-йонна батерия (230 км обхват според WLTP) и батерия със 75 kWh за пробег до 330 км според WLTP. Zafira-e Life се предлага в три дължини на превозното средство с място за до девет души.

В допълнение към plug-in хибридни и акумулаторно-електрическите модели, Opel вече предлага и превозно средство с водородни горивни клетки. Vivaro-e HYDROGEN е базиран на електрическия Opel Vivaro-e, който бе избран за „Международен ван на годината 2021“. Новият модел разполага със задвижване с горивни клетки, комбинирано с акумулаторна батерия и осигурява пробег на шофиране до повече от 400 километра (WLTP). Първите Opel Vivaro-e HYDROGEN станаха част от автопарка на немския производител на първокласни домакински уреди Miele в Германия.

Освен със своите електрически модели Opel върви в посока за мобилност без вредни емисии реализирайки и други проекти. Тази година Opel и Stellantis напредват с плановете за изграждане на гигафабрика за акумулаторни клетки в Кайзерслаутерн. В Рюселсхайм, сърцето на марката, се планира централата на Opel да се превърне в зелен кампус и да играе ролята на бъдещата германска база на Stellantis.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин