TV » Eто как се създава V8-двигателят на новото BMW Серия 8

Eто как се създава V8-двигателят на новото BMW Серия 8

0308
2018

BMW Серия 8 Купе се сглобява в завода на BMW в Динголфинг, а задвижването за най-динамичния вариант на модела се произвежда в завода с най-богата история и традиции на марката в Мюнхен. Успоредно със старта на производството на новия луксозен спортен автомобил вече са готови и първите V8 двигатели за новото BMW M850i xDrive Купе (среден разход на гориво: 10,5–10,0 л/100км; CO2 емисии: 240–228 г/км). 4,4-литровият двигател с мощност 390 кВт/ 530 к.с. на BMW M Performance автомобила се произвежда в цеха за двигатели на богатия с традиции завод на BMW Group. В него най-модерните високотехнологични методи и занаятчийската прецизност на опитните специалисти са съчетани в производствен процес, подчинен на най-високото внимание към качеството. Така се създава един двигател, който събужда особено емоционална радост от шофирането с въодушевяващия си диапазон между уверен и изискан ход и вдъхновена от моторните спортове динамика.

Изключителният характер на новият V8 двигател проличава и от производствените процеси в завода за двигатели в Мюнхен. При производството на High-Performance агрегатите има висок дял на прецизна ръчна изработка от висококвалифицирани специалисти, които проследяват всеки отделен двигател през неговия индивидуален производствен процес. Цилиндровият блок, картерът и цилиндровата глава на новия V8 двигател се доставят в Мюнхен от леярната за леки сплави на завода на BMW Group в Ландсхут, монтират се на системни носачи с интегриран модул за данни и след това се дообработват механично с най-висока прецизност. По този начин в хода на процеса на сглобяване е възможно запаметяване на всички свързани с качеството данни като например моментът на затягане на болтовете или хлабината на клапаните. Обмяната на данни гарантира, че на всички станции за сглобяване ще се ползват подходящите за конкретния двигател инструменти и моменти на затягане. В допълнение към това централните компоненти като черупките на лагерите, мотовилките или цилиндровите глави имат индивидуален код. Това позволява прецизно проследяване на движението на всеки детайл от доставката до монтажа.

Със сглобяването на новия V8 двигател в завода в Мюнхен BMW Group подчертава значението на двигателостроенето в тази производствена мощност с богати традиции. Компетентността на специалистите по особено мощни и сложни агрегати в завода на BMW в Мюнхен се ползва и при производството на двигателите на актуалните BMW M автомобили с шест, респективно осем цилиндъра, както и на 12-цилиндровите агрегати за BMW M760Li xDrive и моделите на Rolls-Royce. Тя гарантира спазването на най-високите стандарти за качество и осигуряването на онази безкомпромисна прецизност на изработката, с които и при новото BMW M850i xDrive се създават предпоставките за изключителни динамични характеристики и максимална радост от шофирането.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин