EС спира регистрациите на дизелови и бензинови автомобили от 2035

1407
2021

Европейският съюз предвещава края на автомобилите с двигатели с вътрешно горене, както дизелови, така и бензинови. Държавите от ЕС искат да намалят количеството парникови газове поне с 55 процента спрямо нивото от 1990 г. От 2050 г. нататък ЕС вече не трябва да генерира вредни за климата газове, за да спре предизвиканите от човека климатични промени. Това е един от резултатите от плана на ЕС „Fit for 55“, който Eвропейската комисия представи на 14 юли 2021 г. – и който ще промени значително шофирането в дългосрочен план. Какви са последствията от плановете за шофьорите? Ето някои от отговорите.

Кога ще дойде краят на дизеловите и бензиновите двигатели?

До 2030 г. емисиите на парникови газове от новите автомобили в ЕС ще трябва да бъдат намалени с 55 процента в сравнение с днес. Според плановете от 2035 г. няма да бъдат регистрирани нови автомобили с дизелови или бензинови двигатели. Това фактически означава край на конвенционалните бензинови и дизелови автомобили, въпреки че плановете не предписват изрична забрана за продажби. Това е по-скоро извеждане на двигателя с вътрешно горене през задния вход. Дори и сега е разрешено средното ниво емисии на флотилията на даден производител да бъде само до 95 грама CO2 на километър. Ако производителите не се придържат към спецификациите в бъдеще, ще трябва да плащат глоби. Това трябва да бъде силен стимул за производителите на автомобили да се откажат от двигателите с вътрешно горене и да ускорят разработката и производството на нови електромобили.

Кои автомобили са засегнати?

Става въпрос за нови автомобили, от миниавтомобили до най-големи SUV-ове, както и за лекотоварни автомобили (това обикновено означава бусове до 3,5 тона).

Какво означава „нулеви емисии от 2035 г.“?

Плановете предвиждат намаляването на CO2 през 2035 г. в сравнение с днес да е 100 процента. Това означава нулеви емисии за всички новорегистрирани автомобили, което значи електромобили или автомобили с горивни клетки. Това не би било изрична забрана за двигателите с вътрешно горене. Но ако вече не можете да регистрирате нов автомобил, това е равносилно на забрана за използването му по обществени пътища – т.е. ще можете да го карате само на някоя писта или по частни терени.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин