/ Eлектромоторът чудо на Mahle увеличава пробега при електромобилите

Eлектромоторът чудо на Mahle увеличава пробега при електромобилите

Германският доставчик на автомобилната индустрия Mahle привлече вниманието около себе си с нов тип задвижващ двигател за електромобили. Електромоторът на компанията постигал КПД 95 процента (досега обичайно такъв тип агрегати работеха с 90 процента ефективност). Така машината на Mahle има потенциала да намали в още по-голяма степен консумацията на енергия при електомобилите и да увеличи техния пробег. „Такова ниво на ефективност досега са постигали само болидите от Формула Е“, съобщават от компанията. А електромобилите с по-ниска консумация на енергия трябва да представляват сериозен интерес за купувачите в бъдеще.

Но какво прави т.нар. „Mahle Contactless Transmitter“ (MCT) толкова ефективен? Mahle, която е известна преди всичко като производител на бутала за двигатели с вътрешно горене, иска да комбинира силните страни на няколко конструкционни принципа. Електромоторът е без магнити, не е с постоянно възбуждане, а бива възбуждан с подаване на ток, както казват експертите. Именно това спестява разходи.

Без редкоземни елементи – по-ниски разходи и по-малко проблеми

Редкоземните елементи са необходими като суровина за постоянните магнити – ето защо липсата на магнити намалява икономическата зависимост на производителя от страни, добиващи редкоземни елементи – като Китай например. Именно редкоземните елементи редовно се свързват със замърсяване на околната среда и с нечовешките условия на труд при добива им.

Съвременните електрически състезателни болиди от Формула Е постигат ефективност от 95 процента – също колкото и значително по-евтиния електродвигател чудо на Mahle.

За създаване на електричното поле моторът не работи с четки; вместо това електричеството се предава индуктивно. По тозин начин не само изчезва проблемът с износването, но и значително се намалява вътрешното съпротивление, а с него – и загубата на енергия. „Така двигателят функционира изключително ефективно особено при високи обороти“, съобщават от Mahle. Освен това липсата на триещи се повърхности в агрегата гарантира, че вътре в него не се образува прах от триенето, което увеличава издръжливостта.

MCT вече се тества в различни проекти

Новата разработка – която Mahle представя като „пробив“, може да бъде заложена в различен калибър – т.е. да се използва както в малки автомобили, така и в камиони. „Прототипите са тествани безброй пъти“, казва говорител на компанията. Тя участва в проекти с различни производители, за да подготви MCT за серийно производство.

В R&D-отдела на Mahle имат още един интересен проект. „Работим върху задвижване, което елиминира несъответствието между пикова и постоянна мощност“, казва говорителят на Mahle пред AUTO BILD. Става въпрос за познатия до болка проблем при електродвигателите, свързан с това, че пиковата мощност е достъпна за кратко време и след това eлектродвижещата сила пада. Именно този недостатък скоро може да остане в историята. А дали MCT и втората машина ще могат да бъдат комбинирани? За момента от Mahle отказват коментар по този въпрос.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин