Eлектромобилите у нас вече имат зелени регистрационни номера

1711
2022

Днес в София бяха поставени първите зелени регистрационни номера на електрически автомобили. Целта е този вид превозни средства да бъдат по-лесно разпознаваеми от останалите, при които има двигател с вътрешно горене, обясни инспектор Бранимир Андонов от отдел „Пътна полиция“, ГДНП.

Новите регистрационни номера с изписани в зелено знаци ще имат задължителните реквизити както и останалите – знамето на ЕС и съкращението BG. При тези на автомобилите ще има 8 знака, този път първите два няма да са буквени съкращение на областен град, а съкращението ЕА (електрически автомобил), 4-цифрен номер и още два буквени знака. При мотоциклетите общият брой на всички символи ще е с 1 по-малко, те ще започват със съкращението ЕМ (електрически мотоциклет/мотопед), 4-цифрен номер и буква.

Важно уточнение е, че собствениците на електрически моторни превозни средства, които вече са ги регистрирали и са им поставени обикновени регистрационни номера, не е нужно да ги подменят със зелени. Ако имат желанието, те биха могли да го сторят, но изцяло доброволно. Друг важен момент, е че зелени номера няма да се поставят на хибридни автомобили.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин