Eлектрически модел спечели награда за най-добър спортен автомобил на света

2703
2024

Hyundai IONIQ 5 N спечели наградата World Performance Car за 2024 година. Това е четвъртата голяма победа на гамата Hyundai IONIQ 5 на World Car Awards през последните три години.

„Много сме развълнувани, за нас е чест да получим престижната награда World Performance Car за нашия IONIQ 5 N“, каза г-н Чанг, президент и главен изпълнителен директор на Hyundai Motor Company. „Това признание е доказателство за ангажимента на Hyundai да разшири границите на електрическото представяне и иновациите. Наистина е радостно да видим нашите усилия възнаградени с общо седем титли на World Car Awards през последните три години. Горди сме да продължим нашата печеливша серия и да затвърдим позицията на Hyundai като лидер в глобалната EV индустрия.“.

World Car Awards обявиха победителите в тазгодишното състезание на церемония по време на Международното автомобилно изложение в Ню Йорк през 2024 г. (NYIAS). Многобройните номинации на Hyundai Motor отразяват растящия му авторитет на глобалната сцена и надграждат миналия му успех на Световните автомобилни награди. IONIQ 5 и IONIQ 6 на марката постигнаха тройни победи през 2022 и 2023 г. в категориите Световен автомобил, Световен електрически автомобил и Световен автомобилен дизайн.

“От името на целия екип на N подразделението на марката, е много приятно да получа това заслужено признание от престижното жури на Световните автомобилни награди“, каза Хосе Муньос, президент и глобален оперативен директор на Hyundai Motor Company. „Посвещаваме тази невероятна награда на нашите страстни клиенти, които ценят спортните автомобили и обещаваме да продължим да доставяме автомобили, които вълнуват и вдъхновяват. Ние сме развълнувани да поведем отговорността в тази нова ера на електрически превозни средства и се ангажираме непрекъснато да предизвикваме границите на инженерните възможности за интелигентна мобилност.“

Представен през юли 2023 г. като първият EV на Hyundai N, IONIQ 5 N представлява нов сегмент от високопроизводителни EV, фокусирани върху водача, чрез нови технологии и подобрени възможности за състезателна писта, подчертавайки първата стъпка в стратегията на N за електрификация.

Той съчетава стандартната електрическа глобална модулна платформа (E-GMP) на IONIQ 5 с технологиите на N, създадени в моторните спортове, и използва опита на N от електрифицираните „Rolling Labs“, за да увеличи максимално високопроизводителните възможности на EV. IONIQ 5 N е отлично оценен от медиите като „революционен“, „променящ играта“ и „еталон“ за високопроизводителни електромобили. IONIQ 5 N също спечели наградата за автомобил на годината за 2023 г. на Top Gear и постави най-бързото време за обиколка на електрически SUV на Nürburgring Nordschleife от немската „Sport Auto“.

„IONIQ 5 N представлява повратен момент за Hyundai N и нашата стратегия за електрификация. Комбинирайки нашата платформа E-GMP с експертизата на N в моторните спортове, ние създадохме новаторски високопроизводителен EV, който поставя нов стандарти в индустрията,” каза Тил Вартенберг, вицепрезидент и ръководител на N Brand & Motorsport в Hyundai Motor Company. „С IONIQ 5 N ние не само предефинираме какво е мощен автомобил, но и оформяме бъдещето на забавлението от електрическото шофиране.“

IONIQ 5 N вече може да бъде поръчан и видян в дилърствата на Индустриал Комерс – официалният дистрибутор на Hyundai в България.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин