Eлектрическият седлови влекач Volvo FH Electric се справя с преход по 600 км на ден

0412
2022

Изцяло електрически от Мюнхен до Берлин – Volvo Trucks преборва емисиите CO2 дори при дълги разстояния в скорошен тест “Miles Challenge” в Германия. Предизвикателството, потвърдено от независимата тестваща компания Dekra, доказва, че Volvo FH Electric може с лекота да изминава 600 км ежедневно с едно междинно зареждане.

„Фактът, че можем да изминем повече от 600 км, или 375 мили, с Volvo FH Electric ни приближава с още една крачка към бъдещето и нашата цел за нула емисии по време на работа,“ казва Кристоф Фиц, Директор продажби нови камиони във Volvo Trucks Германия. “Чрез предизвикателството Miles Challenge, ние демонстрираме, че можем да покрием всички видове транспорт и да тласнем технологичната промяна.“

Предизвикателството Miles Challenge за електрически камиони, което се проведе за първи път в реални работни условия между Мюнхен и Берлин, осигурява доказателство с убедителни резултати, че новите тежкотоварни електрически камиони на Volvo Trucks могат да изминат повече от 600 км с едно междинно зареждане при нормални товарни превози. Тестът, проведен от Volvo Trucks Германия с Volvo FH Electric, който е в серийно производство от септември т.г., бе придружен на всяка стъпка по пътя от двама експерти от Dekra и официално потвърден след успешното завършване.

Предизвикателството бе за шофиране над 606 км за един работен ден. Единственото междинно зареждане на Volvo FH Electric, с общо тегло от 39 тона, беше извършено на Autohof Selbitz. Със средна скорост от 85 км/ч и с помощта на системи на Volvo, като I-See, тестът бе проведен при нормални работни условия. Благодарение на I-See, енергията се използва оптимално в зависимост от топографията, тъй като системата я контролира интелигентно. 

Резултатът, потвърден от Dekra, показва производителността на електрическата силова линия с мощност от 666 к.с. на Volvo FH Electric. Средната консумация по маршрута бе 107 кВт/100 км. Общо 119 кВч бяха рекуперирани, което представлява 18% от консумацията на енергия по трасето. При пристигането в Берлин, капацитетът на батерията бе 35%  с оставащ пробег от малко над 130 километра.

„Volvo Trucks Германия си постави за цел да постигне поне 15-20% дял при електрическите камиони за пътни превози през 2025 година. Между 2028 и 2030 г., повечето продавани камиони трябва да бъдат с електрическа силова линия. Ето така искаме да се откъснем от горивата на фосилна основа,“ заключава Кристоф Фиц. 

Убедителният резултат от Miles Challenge бе допълнително потвърден от още три теста по същото трасе, направени от водещи журналисти от немски автомобилни медии. В тях Volvo се класира с най-високото ниво на икономичност, с минимални разлики между отделните шофирания. В края на пътуването всички водачи изразиха своя ентусиазъм от високия комфорт при шофиране и производителността на новия Volvo FH Еlectric. По този начин тежкотоварният камион Volvo с нула емисии показва, че електрически камион вече може да конкурира класическия дизелов и при дълги разстояния. 

От септември тази година, тежкотоварните камиони Volvo FH Electric, Volvo FM Electric и Volvo FMX Electric са в серийно производство в сегмента до 44 тона БТК. Моделите от средната гама, като Volvo FL Electric и Volvo FE Electric, са в производство от 2019 година.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин