/ Eксплозия в цените: употребяваните VW T6.1 California вече са по-скъпи от новите

Eксплозия в цените: употребяваните VW T6.1 California вече са по-скъпи от новите

1906
2023

Ако шофирате Bulli, значи мислите за щастието на другите. Как е конфигурирано то, какво се побира в шкафовете, изтощават ли се акумулаторите и забива ли навигационната система? Затова влизате по форумите, във Facebook, гледате, четете. Точно като нас. И по някое време за малко не изливате чашата с кафе пада върху клавиатурата от шок!

Поръчахме си VW T6.1 California „преди корона кризата“, през декември 2019 г. подписахме договора за доставка и го регистрирахме през юли 2020 г. Става въпрос за „Coast Edition“ с TDI със 150 к.с., скоростна кутия DSG, вградени шкафове, кухня с газови котлони, хладилник, мивка и външен душ.

18-цоловите джанти са опционални, за сивата боя не се доплаща. Нашата California Coast Edition, TDI със 150 к.с., DSG и малко екстри от официален дилър на марката в Германия се предлаше за 73.500 евро (ок. 147.000 лева), ние я взехме като реимпорт за 58.000 евро (ок. 116.000 лева).

Добавихме 18-цолови джанти и сгъваем червен покрив за по-красива визия, отопление на седалките и печка, тента, задна камера, система за разпознаване на пътни знаци и „малката“ навигационна система, която трябва да използвате само ако знаете пътя – толкова стара е тя.

OЩЕ ОБЯВИ ЗА УПОТРЕБЯВАНИ VW T6.1 CALIFORNIA

По ценова листа цената на автомобила преди три години беше около 73.500 евро (147.000 лева). Купихме нашия мечтан Bulli от дилър за реимпорт и имахме късмета, че министърът на финансите Олаф Шолц беше намалил ДДС-то в Германия от 19 на 16 процента, така че платихме за буса „само“ 58.000 евро (116 000 лева).

Няма подобно Bulli за под 120.000 лева!

А днес? Цените излетяха в небесата! Когато наскоро подобен на нашия бус беше пуснат за продажба във Facebook и на стойност по-висока от тази, която платихме преди три години, седем отпуски и повече от 33 000 километра, разгледахме обявата доста внимателно. И потърсихме Bulli като този в нашия гараж в три различни портала за употребявани автомобили. Не намерихме нито едно предложение за под 120 000 лева! Дори екземпляри от California, давани под наем или с двойно по-голям пробег, в момента се предлагат на цени, заради които преди три години не бихме поръчали същите бусове като нови, защото биха били твърде скъпи.

Не може без кучето! Много хора отиват на къмпинг, тъй като летенето не е приятно упражнение за кучетата. Ето защо Бела винаги е с нас в California-та.

Но защо се получава това? Естествено, заради търсенето! То е толкова засилено, че VW Лекотоварни автомобили увеличи производството в Хановер до 130 броя California на ден. Въпреки това клиентите трябва да чакат една година за своя Bulli, а в някои случаи – дори 18 месеца.

VW спира T6.1, наследникът ще бъде T7 California

Но и тази история ще достигне до своя край: говорител на VW коментира пред AUTO BILD, че „след лятото вероятно ще спре приемането на поръчки, които ще трябва да бъдат изпълнени до следващата година“. VW ще преустанови производството на T6.1 и ще представи новия T7 California в рамките на Caravan Salon в края на август 2023 г.

Помощ, цените на Bulli излитат в небесата! Ултрависоките цени на употребяваните автомобили са свързани с ръста на цените при новите. Ето защо ако искаш „Cali”, ще трябва да платиш повече. Прекрасен пример от лекции на тема „Търсене и предлагане“ за студентите по икономика в първи курс.

Кратко обяснение при предаване на автомобила: Метин Актай от Reimport-Autohaus Immler в Зинсхайм представя на нашия редактор функциите на California.

Първо, т.е. в края на 2021 г., VW рационализира гамата от модификации и извади от нея средното и изгодно оборудване „Coast“ с кухня и ръчно повдигащ се покрив. Остана само „Beach“ като базов вариант с „разтегателен плот за готвене“, но без шкафове, и „Оcеаn” – с кухня и вградени шкафове и автоматичен покрив.

VW увеличи цените на новите T6.1 California

И цените са ce увеличили: „Днес зареждам поръчаната си конфигурация и виждам увеличение 6,1 процента спрямо базовата цена и от 7,7 процента с  допълнителното оборудване в сравнение с вчера“, пише потребител във форума.

Покрив в червено, тента – за всичко това се доплаща. Този T6.1 California е струвал около 73.500 евро (ок. 147.000 лева) през 2020 г. Сега цената му като нов би била много по-висока.

Нека сами да си направим сметката: „Coast Edition“ вече няма, затова взимаме базовата версия със 150 к.с. и DSG, 18-цолови джанти, червен покрив, отопление на седалките и печка, тента, „малката“ навигационна система, камера, система за разпознаване на пътни знаци и хладилна кутия. В Германия* тя излиза 79 000 евро (ок. 158 000 лева), с 5500 евро (ок. 11 000 лева) повече по ценова листа от нашата, но без шкафовете. Нищо чудно, че и цените на употребяваните екземпляри скачат до небето!

*стартовата цена на VW California 6.1 за България към момента е 115 235 лева

Оборудване: Coast Edition. Във версия Edition T6.1 California е с по-богато оборудване и декоративни ивици в долната част на каросерията.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин