Eкотакса за най-замърсяващите автомобили в центъра на Лондон

0504
2017

До 2020 г. целият град може да бъде да се превърне в „зона с ултраниски емисии“

Според Ройтерс, кметът на Лондон Садик Хан планира такса за най-замърсяващите леки и лекотоварни автомобили в размер на 12,50 паунда (ок. 16 долара) за влизане в центъра на града от 2019 г., което представява най-новият начин за справяне с вредните автомобилни емисии.

Самият градоначалник приема проблема присърце, тъй като страда от астма, и е обещал да превърне Лондон в един от най-зелените градове в света с повече електрически автобуси и зарядни станции за електромобили. Автомобилите в „Зона с ултраниски емисии“ трябва да отговарят на строги стандарти за емисиите за достъп или да заплатят такса. Планът ще заработи от април 2019 г. вместо от септември 2020 г., както бе планирано от предшественика на сегашния заемащ длъжността кмет.

„Въздухът в Лондон е смъртоносно отровен и няма да оставя нещата така“, каза Хан.
Кметът също ще започне консултации за разширяване на споменатата зоната в рамките на целия Лондон от 2020 г. за автобуси, бусове и камиони както и до областта, която обхваща лондонското градско летище в източната част на футболния стадион White Hart Lane в северната част на Тотнъм, Kew Gardens на запад и Clapham Commonна на юг за автомобили от 2021 г.

„Зона с ултраниски емисии“ ще се прилага за всички бензинови превозни средства, които не отговарят на стандартите за вредни емисии „Евро 4“ и всички дизелови модели, които не отговарят на стандартите „Ерво 6“. Няколко градове като Париж, Щутгарт, Атина, Брюксел и Мадрид водят упорита борба със замърсяващите превозни средства, като налагат забрани, глоби и ограничения, позовавайки се на докладите за лошото качество на въздуха и вредите му върху здравето на хората.

Обществената и политическата загриженост по въпроса също е повишена след избухването на скандала с емисиите на Volkswagen през септември 2015 г. Автомобилният производител беше уличен в инсталирането на незаконен софтуер в най-много 11 милиона дизелови автомобили, продавани в цял свят, и прилагането на незаконни практики по време на тестовете за вредни емисии в САЩ.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин