DS AUTOMOBILES се завърна в зоната на точките в Мизано

1604
2024

През изминалия уикенд Световният шампионат ABB FIA Formula E навлезе в нови за него територии с двойната надпревара на италианската писта World Circuit Marco Simoncelli в Мизано. За първи път в своята история, състезания от световния шампионат за едноместни болиди с изцяло електрическо задвижване бяха проведени на специално съкратеното за целта трасе на това добре известно в света на моторните спортове постоянно спортно съоръжение на Апенините, която е неразделна част от календара на MotoGP, както и от много други международни пистови шампионати.

В качеството си на специално създадено за целта състезателнио трасе, пистата е доста широка, с много свободно пространство и няколко удобни възможности за изпреварване. Най-голямото предизвикателство за отборите и пилотите от Формула Е на новата за тях писта безспорно беше свързано с максимално ефективното управление на енергията, а в хода на състезанието то придоби изключително важно стратегическо измерение.

Именно в този много специфичен за шампионата контекст, пилотът на отбора Жан-Ерик Верн успя да потвърди за пореден път качествата и силното представяне на DS E-TENSE FE23. Той се нареди на втора позиция в стартовата решетка, след като изпусна полпозишъна само с 35 хилядни от секундата, и остана във водещата група от началото до края на състезанието въпреки няколкото леки контакти със съперници в средата на групата при борба за позиция. „JEV” пресече финалната линия трети, но за съжаление получи петсекундно наказание за лекия сблъсък със съперник в началото на състезанието. Вследствие на това, двукратният световен шампион се нареди на седмо място в крайното класиране.

Стофъл Вандоорн завърши шестото състезание в календара на тазгодишния Световният шампионат ABB FIA Formula E, влизайки отново в зоната на точките. Белгиецът бе на осемнайсета позиция в стартовата решетка, но бързо напредна в състезанието, спечелвайки много позиции още в първите обиколки и в определен момент дори поведе колоната. В крайна сметка точките за него дойдоха, финиширайки на деветото място.

В неделя, на пистата World Circuit Marco Simoncelli в Мизано ще се проведе и второто, малко по-кратко състезание. Възползвайки се от впечатляващото представяне на двата състезателни болида DS E-TENSE FE23, отборът на DS Automobiles и партньорите от PENSKE AUTOSPORT ще се стреми към постигане на  реванш на трасето на адриатическото крайбрежие.

Еудженио Францети, директор на DS Performance:

„Добрата новина е, че още в първата надпревара в Мизано пролича много високото ниво на представянето на двата ни автомобила. Жан-Ерик Верн демонстрира постоянна бързина и бе сред лидерите от свободните тренировки до квалификацията, където се класира на втора позиция в стартовата решетка. Щофел също беше бърз, но нямаше късмет в квалификацията. Състезанието ще се запомни с няколкото маневри за изпреварване, като нашите пилоти бяха в челните редици. Въпреки повредите както в предната, така и в задната част на своя състезателен болид, „JEV” успя да пресече финалната линия на трето място. За съжаление, впоследствие той бе наказан с пет секунди за един от множеството контакти на пистата по време на състезанието. Що се отнася до Щофел, той проведе впечатляваща битка и се изкачи от първоначалната осемнайсета, до девета позиция на финала. Утре ще стартираме отново изпълнени с увереност, тъй като очевидно разполагаме с двама много конкурентоспособни пилоти и състезателни автомобили!“

Жан-Ерик Верн, шампион във Формула Е през 2018 и 2019 година

„Днес имахме много добър автомобил! В хода на това изпълнено с екшън състезание няколко други автомобила осъществиха контакт с мен и това определено беше не толкова приятно преживяване. Имайки предвид повредения преден спойлер и счупения заден дифузор, бях много щастлив от факта, че успях да пресека финала трети…. преди да науча за наказанието, за което предпочитам да не говоря в момента. Важното е, че в крайна сметка бях класиран на седмото място и взех съответните точки. Още по-важна и положителна за нас е способността на отбора да постигне добър напредък и е хубаво, че утре ще имаме още един ден, за да превърнем силното си представяне в добри резултати.“

Стофел Вандоорн, шампион във Формула Е през 2022 година:

„От моя гледна точка смятам, че можем да говорим за добре проведена битка в състезанието. Имах някои проблеми с прекъсване на двигателя по време на квалификацията, които ме изпратиха в задната част на стартовата решетка. Това беше наистина жалко на фона на отличното темпо по време на свободните тренировки – смятам, че определено имах шанс да се преборя за място в челната четворка. По време на състезанието на пистата се случиха много неща, но бих акцентирал върху добрия старт и стабилния напредък в класирането. В един момент дори поех ролята на водач на колоната. За съжаление, получих повреда на предния спойлер при някакъв контакт и след това загубих няколко места. В крайна сметка това беше трудно състезание, но в него имаше и някои положителни аспекти, от които можем да се поучим. Утре ще имаме още един шанс да докажем нивото си.“

Основни данни и постижения от момента на влизането на DS Automobiles във Формула Е:

– 111 състезания

– 4 шампионски титли

– 16 победи

– 48 подиума

– 23 полпозишъна

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин