DS Aero Sport Lounge: френският Model X с 680 „коня“

2602
2020

В лицето на дизайнерската концепция Aero Sport Lounge DS представя един вид Shooting Brake във формат от високия клас. Дългият пет метра автомобил трябва да комбинира аеродинамична ефективност с авангарден дизайн и да поставя нови мащаби по отношение на лукса.

Освен това DS Aero Sport Lounge трябва да предлага по-висока позиция на седене, добър обзор във всички посоки и първокласен комфорт. Спускащата се линия на покрива намалява аеродинамичното съпротивление. Страничните въздухозаборници отвеждат въздушния поток покрай 23-цоловите колела. Прототипът ще бъде представен на изложението в Женева.

Благодарение на електрическо задвижване с 680 к.с. машината ще се изстрелва от 0 до 100 км/ч само за 2,8 сек. Батерията с капацитет 110 кВтч е монтирана в пода и позволява пробег от 650 км с едно зареждане.

Радиаторната решетка е превърната в дисплей, на който светят лого и името на марката. Сензори зад стъклото „сканират“ пътя и подават информация към компютъра на автомобила. Матричните LED-фарове създават единна цялост с дневните светлини и осветената повърхност DS Light Veil. Този дизайнерски похват трябва да бъде застъпен в бъдещите модели на DS.

Към момента французите все още не разпространяват снимки на интериора – но разкриват, че вместо станалите типични за повечето концепции огромни тъчскрийни, електромобилът ще използва Augmented Reality в интериора – и цялата важна информация ще бъде прожектирана върху предното стъкло. Дисплеи обаче ще бъдат необходими за камерите, които заместват страничните огледала. Изкуствен интелект, наречен Iris, позволява гласово управление.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин