DS 9: луксозната лимузина от Франция


25
фев.
2020

В сегмента на луксозните седани вече има ново предложение и то идва от Франция. Днес беше представен DS 9, който използва модифицираната платформа EMP2 на PSA. Междуосието от близо 2,9 м е почти като това на BMW Серия 5. DS 9 е първият седан на престижния бранд от страната на петлите.

Задвижването е тип plug-in хибрид, като комбинира бензинов двигател PureTech с електродвигател – тандемът осигурява системна мощност 225 к.с. Батерията с капацитет 11,9 кВтч осигурява на DS 9 пробег изцяло на ток до 50 км. На по-късен етап ще се появи и задвижваща система с 250 к.с., а върхът на сладоледа ще бъде 4х4 с 360 „коня“. Във всички случаи мощността ще бъде предавана към колелата с помощта на 8-степенен автоматик.

DS 9 ще използва активно окачване с камера, която сканира пътя напред и адаптира амортисьорите на всяко от колелата в зависимост от настилката. Подобен тип система има и Mercedes S-клас. Активните LED-фарове предлагат четири различни режима – за градско шофиране, извънградско шофиране, магистрала, паркиране и лошо време. Системата за нощно виждане прожектира изображения върху дигиталното арматурно табло.

И като стана дума за интериора, DS 9 залага на минималистичен подход с голям тъчскрийн за контрол на повечето от системите на борда. Втори дисплей е предназначен за водача, а car audio с 14 високоговорителя осигурява наслада за аудиофилите. Подобно на повечето луксозни марки, DS предлага услуга за персонализация, наречена DS Inspirations. Благодарение на нея клиентите могат да комбинират всякакви типове кожа, амбиентно осветление и специални покрития.

Естествено, през 2020 луксозен седан не може да не бъде оборудван с богат набор от асистиращи системи. DS 9 разполага с автономно управление от ниво 2 за магистрала, което означава адаптивен круиз контрол, автоматично спиране и следене на лентата. И докато някои модели предлагат автоматична смяна на лентата с мигач, при DS 9 подаването на мигач от страна на водача деактивира автоматичния контрол.

Към момента от DS не разкриват цените на новия си модел. Очаква се обаче продажбите да започнат още във втората половина на 2020 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин