DS 4: френски финес на базата на Opel Astra

2709
2021

ТОВА, КОЕТО СЕ ПРАВИ БАВНО, накрая е добро. Ако това е вярно, то се радваме на новия DS 4. На французите им трябваха три години, за да пуснат наследника на първото поколение на своя компактен модел (2012–2018). Както и новата Astra автомобилът е базиран на платформата EMP2 на PSA. И се произвежда при Opel в Рюселсхайм.

DS 4 ще бъде на пазара през есента, а цените ще стартират от около 58 000 лв. (за Германия). В сравнение с предшественика си новият DS 4 е леко пораснал. При дължина от 4,40 метра (+ 12 cм) той е станал по-широк с 1,83 метра (+ 2 cм), както и с 1,47 метра височина е с 3 см по-нисък. В кокпита е също толкова специално, както и отвън – разбира се, и доста висококачествено. Редуват се различни видове кожа, хладен алуминий и красиви мотиви. Приятно впечатление правят тапицираните с филц поставки на вратите.

Модерен: дигитален кокпит с Head-up дисплей с 21-инчово изображение и Augmented Reality

В DS са избрали различен път и по отношение на инфотейнмънт системата. Освен управление чрез гласови команди, допир и жестове, за управление разполагате и с 5-инчов отделен дисплей, който разбира ръкописен почерк и жестове. Мястото на задната седалка е доста добро за компактен модел, като пространството за краката и главите е напълно достатъчно и за възрастни. Багажникът побира от 470 литра (Plug-in 390 л), което е добра стойност в този клас. За съжаление товарният ръб е малко висок. „Французинът“ иска да впечатли най-вече с технически иновации. Така автомобилът владее частично автономно шофиране от Level 2.

Седалките са нова разработка – изключително удобни

DS 4 може да поддържа пътната лента или да регулира скоростта в завоя. Водачът обаче трябва да държи ръцете си на волана. Ново е и управляваното чрез камери активно окачване. Пътната настилка и движението на автомобила биват анализирани и амортисьорите на всяко колело биват напасвани в съответствие. Друга камера в радиаторната решетка работи с инфрачервени лъчи и идентифицира нощем или на свечеряване пешеходци и животни на разстояние до 200 метра.

Plug-in хибридът разполага с 225 к.с., изминава 50 километра на ток

При Plug-in хибрида с името E- Tense 4-цилиндров двигател със 180 к.с. и електромотор със 110 к.с. осигуряват системна мощност от 225 к.с. и 360 Нм. Батерията с капацитет от 12,4 кВтч дава възможност за изцяло електрически пробег от 50 километра. Освен това се предлагат три бензинови версии със 130, 180 или 225 к.с., както и дизелов вариант със 130 к.с. Трансмисията винаги е 8-степенна автоматична.

ИЗВОД

Новият DS 4 ни изненада с различния си външен вид и широкообхватната си техника за безопасност. Ако търсите нещо изключително в този сегмент, то при „французина“ сте на правилния адрес.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин