DS 3 се превръща в мини SUV

1107
2018

Благородната марка DS на френския концерна PSA променя устойчиво своята гама в посока SUV-ове. DS 3, който в момента е шикозен малък автомобил, в бъдеще ще идва с модна офроуд-визия и ще получи добавката Crossback към името. Целта на французите е ясна: те искат да конкурират Audi Q2 и Mini Countryman.

Сега „изтекоха“ патентни изображения на бъдещия модел: като цяло малкият SUV напомня силно на DS 7 Crossback. Най-вече задницата „цитира“ с хромираната си лайстна между тесните стопове дизайна на първите SUV-ове на младия бранд. „Акуловата перка“ зад В-колоната е наследена от актуалния DS 3. Затъмнените опори на покрива създават усещането, че той е повдигнат във въздуха. Изглежда, в момента френските производители остават верни на модата да поставят отвесни дневни светлини под фаровете – доказва го и DS 3 Crossback. Човек би могъл да си помисли, че малкият SUV е разплакан. Радиаторната решетка не крие изненади и е позната от DS 7 Crossback. Интериорът също напомня на този модел. При DS 3 обаче дюзите за вентилацията са интегрирани в тапицерията на вратите и са в квадратна форма. Иначе всичко е издържано в типичната за марка „диамантена“ форма. Основен акцент на таблото е големият тъчскрийн, докато комбинираният инструмент пред водача е изцяло дигитален.

За база на DS 3 Crossback ще бъде използвано Peugeot 2008, т.е. платформата за малки автомобили CMP, която „обслужва“ също Citroën C3 Aircross и Opel Crossland X. Вероятно двигателите ще бъдат 3-цилиндров дизел с работен обем 1,5 л и SCR-катализатор, както и бензинов с филтър за твърди частици. Базата не предвижда 4х4 – дори и познатия от по-големите модели хибрид с електрическа задна ос. В бъдеще ще има и „чисто“ електрическа версия, способна да измине 450 км изцяло на ток – но най-рано в края на 2020. DS 3 Crossback ще бъде представен на автосалона в Париж (2-14 октомври 2018) и ще бъде на пазара в началото на 2019.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин