Drivey: най-важното за вашия автомобил на смартфона в реално време

0907
2020

В днешно време младите хора искат да се радват на самостоятелност – а първата стъпка към нея често е достъпът до автомобила на родителите. Шофьорите на крехка възраст обаче често са податливи на адреналина и емоциите. Всичко това съвсем основателно плаши майките и бащите. Ами ако 18-годишното пораснало дете реши да пробва да развие по магистралата 180 км/ч? Или пък започне да прави необмислени дълги нощни преходи? В този случай от Теленор имат решение, което би успокоило родителите. И то се казва Drivey.

Основните данни на двигателя (горе) и местоположението на автомобила

Симпатичното устройство с вградена SIM-карта, което включвате в OBDII-буксата на вашия автомобил и свързвате с мобилния си телефон, следи местоположението на колата ви, както и основните й работни показатели – обороти на двигателя, температура на охладителната течност, скорост на движение, напрежение на акумулатора и др. Или казано с други думи – всичко, което ви „споделя“ бордовият компютър. Но не само – приложението пази информация за изминалите пътувания (с дистанция и средна скорост) и „следи“ за резки спирания и ускорения, както и за опасни смени на лентите – така че да знаете, ако някой кара автомобила ви душмански. Разбира се, това е по-скоро наша интерпретация – тъй като програмката ви поздравява лично, ако не „набивате“ с все сила спирачките и не натискате агресивно газта.

Скрийншотове от приложението: 1 – опция да добавите снимка на автомобила си; 2 – запазеният последно изминат маршрут; 3 – възможност за въвеждане „прякора“ на колата

С интерфейса се работи приятно и интуитивно – затоморзяващо е единствено намирането на OBDII-буксата, която при нашата тестова Skoda Rapid се намира точно под кормилната колона. Но пък включен веднъж, модулът на Drivey не се налага да бъде изваждан. Не бива да се притеснявате и ако вече имате сключен договор за телефона си с друг мобилен оператор – системата ще работи без проблем заради наличието на собствена SIM-карта на Теленор.

След като намерите OBDII-буксата на автомобила, монтажът на модула и приложението на Drivey са лесни като детска игра

Технократите ще се насладят на Check-функцията за проверка на системите в автомобила, страхуващите се от кражба – на следенето на местоположението на колата, а родителите – на възможността за задаване на известие при достигане на определена скорост. За да знаят, ако децата им са твърде самонадеяни зад волана и не спазват законовите изисквания. Потребителят получава възможност дори да сложи снимката и прякора на автомобила си (напр. „Меро“, „Пижо“ и т.н.) в приложението. По време на нашите изпитания модулът на Drivey отчете вибрация, която инициирахме по неволя, и ни извести за нея малко по-късно с уточнението, че е възможно да е била причинена и от минаване през дупка или катастрофа.

Освен да „издава тайните“ на вашия автомобил, Drivey може и да „разпръсква“ Интернет в ролята си на Wi-Fi точка за достъп на максимум 10 устройства – стига те да поддържат 4G и да изберете по-скъпия план за 19,99 лв./месец, включващ 15 000 MB трафик в България и 5300 MB за ЕС. Но ако искате например да „укротите“ децата (или по-възрастните пътници) с гледане на клипчета в Youtube при дълъг път, инвестицията си заслужава. Иначе базовият пакет Drivey 2G излиза 9,99 лв./месец. Сума, която се вписва идеално във фонд „Спокойствие“.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин