Donkervoort D8 GTO: екзотичният рекордьор с „петак“ от Audi


26
апр.
2017

По време на подготовката за рекорда Денис Донкервоорт постоянно поглеждаше към небето, надявайки се слънцето все пак да се покаже. Напразно – температурата остана 10°C. Така тежащият 700 килограма автомобил с лека конструкция не успя да загрее гумите си до оптимална температура. Въпреки загряващите обиколки градусите не се повишиха над 40°C. Затова е впечатляващо, че въпреки този факт рекордът за автомобили от малко серийно производство на KTM X-Bow R бе подобрен. Освен това Донкервоорт призна, че не е експерт на тема „Заксенринг“ и окачването на автомобила по принцип е за съвсем други гуми. На моменти наистина си проличаваше колко трудно е на Donkervoort да поддържа курса. D8 GTO, който освен с контрол на сцеплението не разполагаше с други асистенти, се бореше с всеки завой. Заради откритата каросерия се виждаше как всяко завъртане на волана води до движение на стабилизиращата щанга, което от своя страна допринасяше за общата драма на пистата. Донкервоорт остана едно цяло със своя автомобил, запази концентрация и постоянно подобряваше времената си на обиколки. Комбинацията от лекотата и безкомпромисния характер на 5-цилиндровия мотор на Audi правеше този атлет толкова атрактивен. Донкервоорт бе сигурен, че при по-топло време без проблеми щеше да падне под 1:30. Любопитни сме за следващата година.

Симпатичният холандец Денис Донкервоорт е автомобилен състезател и шеф на семейната фирма

Teхнически данни: R5 турбо, 2480 cм³, 380 к.с., 475 Нм, 695 кг, 0-100 км/ч за 2,8 сек, 270 км/ч максимална скорост, около 410 000 лева

Ден на рекордите на пистата: заедно с 15 производители и тунинг фирми излязохме на „Заксенринг“ 2016! ВРЕМЕНАТА на лов за рекорди! Идеята изглеждаше проста и лесно осъществима: събираме колкото е възможно повече автомобили с разрешително за движение по нормални пътища на писта и даваме възможност на тунинг фирмите и производителите да участват със своите коли, карани от пилоти професионалисти. Целта: възможно най-много рекорди на пистата в различни категории – най-бърз „американец“, най-бърз ван, най-бърз Mercedes, най-бърз сред всички. Денят на рекордите, който се състоя през 2015 г. на пистата „Заксенринг“, бе голям успех: 21 автомобила поставиха 12 рекорда. Първоначално не бяхме сигурни дали такова мегасъбитие може да бъде повторено година покъсно. Решението обаче дойде лесно: някои искаха реванш, други бяха започнали да правят автомобили за рекорди. Когато от Mercedes AMG заявиха участие с три, а от Porsche – с два автомобила, проектът стартира. Последваха ги и други производители. Тунинг фирмите също не чакаха покана – единствено победителят от 2015 г. Tikt, специалист на тема Corvette, не успя да довърши колата си навреме. Въпреки това за нас бе късно да се откажем – новото събитие трябваше да стартира. И ние го направихме.

Още по темата

Card image cap
Мръсната дузина – Audi RS 6 на Abt Sportsline

11
окт.
2016

735 к.с. в тежащото над 2 тона Audi RS 6 на Abt Sportsline. Изисканото комби струва над 400 000 лева и от него ще бъдат произведени само 12 екземпляра. Първите ни впечатления!

Card image cap
MERCEDES SLS AMG ROADSTER или 300 SLS – кой от двата предпочитате?

25
апр.
2017

Откритият Mercedes SLS AMG ще празнува премиерата си на Автомобилното изложение във Франкфурт. Срещнахме го с не по-малко известния предшественик 300 SLS от 1957 г.

Card image cap
ТРЕНД КОНЦЕПЦИИ ОТ БЪДЕЩЕТО – GIUGIARO CLIPPER

6
май
2017

Със студията на електрически ван, традиционният майстор Giugiaro показва пространствия автомобил на бъдещето

Card image cap

В последния брой:

Архив >