Dodge Viper ACR: легендите никога не умират

ACR е най-бързият Viper на всички времена и същевременно последният. През 2017 г. производството на гиганта по работен обем ще бъде прекратено. Ние тестваме супермашината за последно

0902
2016

Когато свалиха Viper-а от ремаркето на Geiger Cars, ние решихме, че той е автомобил от шампионата GT3. Заради гигантското задно антикрило, дифузьорът, т.нар. Flics и демонтируемият сплитер отпред версията АСR изглежда почти като състезателната GTS-R. Съкращението АСR дебютира още през 1999 г. с първата генерация на модела и идва от American Club Racer, като става синоним на най-бързата колата, която компанията от Детройт прави за пистата.

За Viper ACR се използва само най-доброто

Точно с това съкращение Dodge изпраща на улицата и последната модификация на легендарния спортен автомобил – по-аеродинамична, по-бърза и по-зряла. Задният капак, спойлерът, подът, т.нар. Flics, сплитерът и предният капак се състоят от карбон. За първи път в историята Viper използва керамични спирачки от Brembo. Те не само са по-издръжливи на фадинг, но и значително намаляват подресорните маси, което допълнително прави колата по-пъргава. За охлаждането на спирачките отпред и отзад се грижи директен поток от свеж въздух. По отношение на окачването отделението SRT Performance избира колоувъри (амортисьори с навити пружини) Bilstein Clubsport. Те разполагат с настройка на свиване/отпускане в 10 степени за всяка ос с цел оптимално представяне на всяка настилка. Посредством окачването клиренсът може да бъде намален до 10 см, както и да бъде намерена идеалната позиция за сплитера и дифузьора.

Dodge-Viper-ACR-1200x800-690c1de8f20c75f2

Гумите Kumho са добри само на суха настилка

За предаването на чудовищната мощност върху асфалта се грижат гумите Kumho V720. При тях всекидневната пригодност не е била на дневен ред – и на мокро им е позволено да функционират като вечеря на свещи на дъжд. По трансмисията и двигателя не са правени промени, единствено изпускателната система е преработена с оглед намалено съпротивление на отработените газове. В интериора доминират алкантара и карбон, всичко прави впечатление на висококачествено. Воланът се настройва само по височина, а педалите – по дълбочина. В името на олекотяването от АСR са премахнали шумоизолацията, мокета на пода и девет от общо дванадесет високоговорителя на аудиосистемата. И който смята, че заради огромния брой модификации колата е тотално различна, не е далеч от истината. Защото това, което Viper доставя по отношение на динамиката, няма нищо с тромавите реакции на базовите версии. Влизането в завой сякаш не е от този свят, а кормилното управление доставя прекрасна обратна връзка. Предните гуми с размер 295 се справят добре със сцеплението и прецизно следват зададената посока.

Dodge-Viper-ACR-1200x800-c6ae123fcbd1943aКогато след кратка фаза на затопляне гумите достигнат оптималната си работна температура, и задната ос намира добро сцепление. Viper “стоварва” целия си въртящ момент от 814 Нм и своите 654 к.с. без сериозни загуби върху улицата. За 3,6 сек Dodge взима спринта 0-60 мили в час (96 км/ч). Най-добрите пилоти могат да намалят това време с някоя десета без системата Launch Control – все пак за традиционното изпитание по ускорение им е достатъчна дори първа предавка. Спирачното усилие на керамичните спирачки се дозира много добре. Директният приток на въздух към предната и задната ос трябва да направи спирачките достатъчно издръжливи срещу прегряване по време на дълги Trackdays.

Атмосферният V10 ускорява фантастично

Във времето на Downsizing и турбопълнене добре познатият V10-двигател прави впечатление с нетипичното си „струпване” на тягата. До 4500 об/мин моторът е по-скоро сдържан, но след това моторът се развърта бясно чак до ограничителя. Чак при 5000 об/мин 8,4-литровият Big Block достига максималния си въртящ момент от 814 Нм, а максималната мощност от 654 „коня” е налична при 6200 об/мин. Естествено, през 2015 г. има значително по-ефективни задвижващи агрегати по отношение на разгръщането на въртящия момент. Няма как да скрием тази обективна истина. По отношение на субективното усещане обаче Viper е в съвсем друга лига – защото при набиране на обороти се ускорява не само пулсът на шофьора, но и моторът става по-потентен и по-гръмогласен: магия, до която скоро няма да можем да се докоснем. Неповторима е и смяната на предавките – особено когато вкарате първите четири от тях на пълна газ. Петата е прекалено дълга, а шестата е само за „круизване”. Viper GTS достига максимална скорост 330 км/ч – за нея обаче ACR може само да мечтае. По данни на Dodge тук тя е 285 км/ч, но ние постигнахме само 280.

Аеродинамичният пакет осигурява притискане като при състезателен автомобил

Както името издава, екстремният Aero Package създава върхови стойности на аеродинамичното притискане. За разлика от McLaren например, Dodge се отказва от активни аеродинамични компоненти. Задното антикрило и т.нар. Flics драстично увеличават въздушното съпротивление – на пистата обаче те помагат значително. При 240 км/ч насрещната въздушна струя притиска гумите с над 540 килограма върху асфалта. При максималната скорост натискът дори е над 635 кг. В 18-метровия слалом гумите Kumho „залепват” за асфалта и при 70 км/ч. Способността на автомобила да завива сякаш се определя по-скоро от скоростта на въртене на волана, отколкото от сцеплението на предната ос. Затова не е чудно, че в САЩ ACR вся фурор – защото постави рекорд за серийно произвеждан автомобил на 13 трасета. На Лагуна Сека той сваля времето на Porsche 918 Spyder с около 1,2 сек.В два от случаите рекордите са поставени от пилота Ранди Побст зад волана.

Dodge не открива нещо революционно, но като голям концерн с транфера на технологии от пистата на улицата демонстрира истинска смелост. Viper ACR е истински състезателен автомобил за улицата. При това за всички тези години автомобилът не „омекна” – и дори за момент никой не си помисли да му сложи трансмисия с два съединителя, за да постига максимално добро ускорение – то винаги си оставаше предизвикателство за добрите пилоти и нищо друго.

Други ще кажат, че именно това е причината, поради която от 2017 г. автомобилът ще може да бъде закупен само на пазара за употребявани автомобили. Ето защо той остава на нашия Олимп на спортните автомобили. Viper трябва да бъде обуздан – всичко, от съединителя, през волана до скоростния лост изисква висок талант, за бъде опитомен. Това е автомобил за „карачи”, не за позьори. И точно при първия тип хора АСR ще остане завинаги в сърцата.

Извод

Със своя честен характер Viper е един от последните представители на поколението на аналоговите суперспортисти. Комбинацията от 8,4-литров атмосферен V10, превключващата с пукане 6-степенна ръчна трансмисия и кормилно управление с отлична обратна връзка превръщат всяко шофиране в удоволствие. Във версията ACR колата е фокусирана на 100 процента върху пистата. Никога състезателен автомобил не е бил толкова силно изразен в кола за обществените пътища. Вероятно никога повече автомобили като този няма да бъдат произвеждани – ето една сериозна причина да запазим добри спомени за Viper.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин