Новини » Dodge Hornet: клонинг на Tonale за Щатите

Dodge Hornet: клонинг на Tonale за Щатите

1808
2022

Американците също си падат предимно по SUV-ове

Представяме ви: Dodge Hornet. Наричан още Alfa Romeo Tonale, както вероятно вече сте забелязали. Chrysler/Dodge също както и Jeep е част от концерна FCA, а сега и от Stellantis. В обратната посока отдавна има смяна на емблеми – Lancia Thema на базата на Chrysler 300, както и Flavia и Voyager. 

Ако сравним Hornet и Tonale, веднага ще ви направят впечатление разликите в предницата. Dodge има леко променен светлинен подпис, изцяло новооформена радиаторна решетка с един елемент като цвета на каросерията, който разделя „муцуната” на две. Освен това страничните вентилационни отвори са по-големи.

Отстрани виждаме нови алуминиеви джанти, докато светлинният подпис на задните светлини на Hornet е още по-агресивен – с логото на Dodge. Освен това има цветни ивици на предния капак, на покрива, както и по задницата на автомобила.  

Кокпитът е почти идентичен с този на Tonale. Общо Hornet разполага с  22,6 инчови дисплеи, състоящи се от 12,3-инчовият комбиниран уред и 10,3-инчовият монитор на инфотейнмънт системата Uconnect 5.

Разликите с модела на Alfa Romeo разбира се са логата на Dodge, както и по-силното присъствие на червения цвят по арматурното табло и седалките, отличаващи спортното ниво на оборудване на американския производител.

Има също и някои разлики спрямо Alfa Romeo Tonale по отношение на моторизациите. Американците не предлагат нито дизелов вариант, нито такъв с мек хибрид.

Базовата версия е Hornet GT с 2.0-литров турбомотор (не е електрифициран) с 269 к.с. и 400 Нм, комбиниран с 9-степенна автоматична трансмисия. Dodge обещават за спринта от 0 до 100 км/ч  6,5 секунди и базова цена от около 58.000 лв.

На по-късен етап ще се появи и Hornet R/T със същото Plug-in-хибридно задвижване като в Tonale и Jeep Renegade. Тук 1.3-литровият турбоагрегат е комбиниран с разположен на задната ос електромотор (захранван от батерия с капацитет от 15,5 кВтч., която за 2,5 часа се зарежда от 0 до 100 процента и може да измине електрически 56 километра). Това прави системна мощност от 290 к.с. и 519 Нм, както и ускорение от 0 до 100 км/ч за 6,1 секунди.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин