Dodge Durango Hellcat със 710 конски сили: парен чук за електрическата мобилност (ТЕСТ)

1106
2024

Dodge Durango всъщност е SUV като всеки друг – и такъв модел не би липсвал на никого по европейските пътища. Но във версията Hellcat „американецът“ се превръща в спортен автомобил за офроуд: което го прави истинска атракция на фона на останалите скучновати автомобили „на кокили“

Да, някакъв си Доналд Т. в момента поставя любовта ни към Америка под въпрос. Също както и Илон Мъск, комбинация от мисионер на електрическата мобилност, визионер заселник на Марс и леко съмнителен борец за дигитална свобода на личното мнение – а не е просто популярна фигура.

Но има няколко доказани величини, заради които няма как не заобичаш Страната на неограничените възможности – това са яката рок музика, бургерите, барбекюто и 8-цилиндровите двигатели с мощта на бицепсите на Арнолд Шварценегер в най-добрите му години. Всичко това е много по-силно и преди всичко – по-трайно – от който и да било политик или знаменитост, независимо колко влиятелен е той или тя.

Докато Брус Спрингстрийн в момента прави n-тото си турне в Европа, а в задния двор ребрата се пекат на бавен огън през цялото лято, Dodge остава верен на V8-двигателя си, който запазва в голямото семейство на Stellantis. Много от европейските марки стават екологични, възхваляват електрическата мобилността и се кълнат в качествата на меките хибриди с трицилиндрови двигатели.

Dodge Durango Hellcat струва 229.000 лева.

И дори Jeep и Ram сега се преориентират към Hurricane вместо към Hemi и все по-често заменят добрия стар „осмак“ с нов V6 турбоагрегат. Спрингстийн обаче все още крещи „Born to run“, в Burger King продължават да пекат на открит пламък, а Dodge разчита на осем пламъка – и създава горещина като в ада.

Dodge Durango Hellcat със 710 к.с

Поне при Hellcat, греховно красивата спортна версия на 6,4-литровия двигател. И тъй като производителят е решил сериозно да се противопостави на електрическия Establishment, мощният агрегат намира приложение не само в Challenger и Charger, но и в Durango, с което превръща дългогодишния фаворит на американците в един от най-мощните SUV-модели на света. Няма Lamborghini Urus, Aston Martin DBX, Bentley Bentayga или Porsche Cayenne – със 710 к.с. Hellcat Durango показва кой е шефът!

Oт Stellantis официално няма да предлагат този безнадеждно „политически некоректен“ звяр в Европа – и заради екологичния си имидж, и заради глобите за CO2-емисиите. Но тъй като на Стария континент има достатъчно хора с бензин в кръвта и афинитет към американските машини, шведският вносител KW Auto вкарва „адския SUV” през Атлантическия океан с официалната благословия на Stellantis.

Този брутален агрегат развива 710 конски сили.

Да, автомобилът се предлага за малко под 140.000 лева с конвенционален V8 с далеч не толкова скромния обем от 5,7 литра и минимум 360 к.с. Ние обаче имаме среща с наистина бруталната върхова версия Hellcat за 229.000 лева.

Тестовият автомобил в незабележим сив цвят вече не е на паркинга в Мичиган, а в централен Хесен (Германия): дълъг 5,11 метра, тежащ 2,7 тона, той изглежда така, сякаш иска да изяде спрения до него Opel Grandland за закуска. И трябва само да стартирате мощния двигател, за да разберете защо цветът не се нарича Mouse Grey, а Destroyer Grey. При този автомобил сякаш някой е отворил портите на ада: Dodge-ът ръмжи като обезумял, дори докато работи на място – и буквално очакватe от ноздрите, които в Детройт са изрязали в огромния капак, да изскочат пламъци.

889 Нм се разгръщат дяволски

А когато натиснете десния педал, ще можете с крака си да почувствате огъня, дори без да го виждате. В акомпанимента от съскането на компресора 710 к.с. и 889 Нм разгръщат дяволска тяга, която катапултира колоса от 0 до 100 км/ч за 3,6 секунди. А ако ви стиска (и пред вас има достатъчно дълга права), неусетно ще разберете какво е усещането да вдигнете 290 в толкова висок автомобил! Истински хеви метъл на колела!

Естествено, в този клас има и SUV-модели с по-прецизно кормилно управление от Durango, по-забавни за каране по планински пътища – и най-вече: които изискват по-малко вяра в Бога. Защото колкото по-остри стават завоите, толкова по-яко ще хващате волана и толкова по-често ще затаявате дъх – дори ако сте настроили адаптивното окачване на режим Sport.

Малко повече внимание към детайла не би навредило на Durango.

А малко предвидливост преди спиране няма да ви навреди, въпреки че дисковете зад 20-цоловите джанти са с размер на голяма пица. Защото Durango не е прецизен спортен уред като Porsche, а парен чук, който млати асфалта с всички сила.

Като германци няма как да си спестим малко критика: малко повече внимание към детайлите и повече финес по отношение на избора на материали не биха навредили на Durango – също както и актуализация на инфоразвлекателната система. Това веднага прави впечатление при директно сравнение с елитните европейски SUV. Но първо, те имат по-ниска мощност, и второ – струват два пъти повече. Определено 229.000 лева за подобна американска машина не са малко пари – но са доста добра оферта на фона на цените на Lamborghini, Bentley или Aston Martin.

Бира и бургери вместо Haute Cousine. Освен това всички те, от DBX до Urus, далеч нямат характера на American Muscle. Може би, единствено G63 е с толкова брутален характер – поне донякъде. И ако случайно търсите аргумент за покупка на този автомобил, погледнете към третия ред седалки, каквито никой друг Perfomance SUV не притежава. Нужно ли е да мрънкаме, че при пълен брой места обемът на багажника е само 490 л? Надали: така и така за водача винаги ще остане утехата, че ще може да накара лицата на пътниците си да пребледнеят само с едно рязко натискане на газта…

Hellcat e значително по-атрактивен от скучноватите SUV-модели от Стария континент.

Извод

Да върви по дяволите политическата коректност. Hellcat е автомобил на греха, анахроничен и неразумен до последния винт. И точно както след три часа концерт на Спрингстийн, след дългото пътуване всички кости ви болят, ръцете ви „горят“, а ушите ви свирят. Но за сметка това оставате вдъхновени от суровата истинска сила. Моля ви, аплодисменти за бис! Искам още някой километър. Утре отново ще карам 4-цилиндров автомобил – а при необходимост: дори електрически. Обещавам!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин