Dodge Charger и Challenger: наследниците ще са електромобили

0108
2022

Производителят потвърждава, че в следващото поколение V8-моторите вече няма да се предлагат

Всички знаем, че електромобилите все някога ще изместят моделите с двигател с вътрешно горене. При някои автомобилни производители по-бързо, при други – по-бавно. Досега  Dodge бе сигурно пристанище за V8-двигателите. Това обаче ще се промени, когато следващото поколение на Charger и Challenger се появи на пазара. Такива са поне слуховете.

Следващото поколение на Dodge не само няма да е с Hemi V8 двигател, а ще загуби всички двигатели с вътрешно горене. Тоест, следващото поколение на моделите ще е електрическо. Hemi няма да присъства в тази платформа, а следващата генерация ще бъде BEV.

Актаулната платформа се нарича LX; това е лейаутът за Full-Size-модела със задно задвижване на Chrysler от 2005 г. Актуалните модели на марката използва модифицирани версии на платформата – LD за Charger и LA в Challenger –, които са оборудвани с V6- и V8-двигатели, както и с 8-степенна автоматична трансмисия.

Не е тайна, че Dodge работи по електрически Muscle Car. Концепцията, която ще бъде показана скоро, ще ни даде представа за серийния автомобил, чиято поява е планирана за 2024 г. Все пак това няма да означава пълно изчезване на двигателите с вътрешно горене – те ще продължат известно време да водят съвместен живо с електрическите модели на старата платформа.

Все пак V8 ще се сбогува с гръм и трясък: нова версия на Hellcat-мотора с биогориво (E85) може би ще осигури на Challenger 900 к.с. – преди да настъпи ерата на елетромобилите.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин