Dodge Challenger 392 Hemi Shaker: трепери от мощ!

1404
2016

Добавката върху предния капак с два отвора за въздух има един проблем. През 80-те години тя е последният писък на модата от каталога на D&W и често насочва насрещния въздух към разни малки 4-цилиндрови моторчета, да не говорим, че понякога се поставя и на коли със задно разположен двигател… В наши дни извън САЩ единствено Subaru си позволява да постави въпросния елемент – но само за осигуряване на свеж въздух към интеркулера.

Shaker-ът гарантира удоволствие от шофирането

При драгстерите, Hot Rod-ите и Muscle Car-ите, там, където се е „родил“, Scoop-ът (б.пр. „лопатка“) остава любимец и до ден-днешен. Особено в своята версия Shaker, която седи директно над двигателя. Разположена в отвор, тя дава възможност на шофьора да се наслаждава на „треперенето“ на V8-чудовището. 6,4-литровият Hemi наистина заслужава това определение: за 15,6 сек той ускорява „американеца“ от 0 до 200 км/ч – без турбо, без трансмисия с два съединителя и без клапи в ауспуховата система. Challenger e корав, необуздан, шумен и нерафиниран. А черешката на тортата е движението настрани на т.нар. Shaker Hood при всяка смяна на предавката, която трансмисията на ZF автоматично прави – и то много бързо. Спирачките също са безупречни.

Shake it, Baby! Големият въздухозаборник се подава от капака и „танцува“ при смяна на предавката.

Shake it, Baby! Големият въздухозаборник се подава от капака и „танцува“ при смяна на предавката.

Благодарение на окачване от Mercedes този „янки“ може и да завива

Поведението в завои изобщо не е толкова лошо, колкото човек би очаквал с оглед на сериозните размери. Доброто старо окачване от Mercedes E-клаc W210 позволява на колата да се движи сравнително бързо, но и достатъчно сигурно по завоите – а комфортът не возене е съвсем приличен. Най-важното при този автомобил обаче е шоуефектът – никой не остава безразличен към тази кола, когато я види на улицата. Challenger става и за всекидневно шофиране – защото предлага място за четирима души и техния багаж, добри седалки и удобство за пътувания на дълги разстояния, както и добро оборудване с кожен салон и ксенонови фарове. По-пъргавите по завои Mustang и Camaro с аналогичен V8 са доста по-евтини в Европа, но не и в САЩ.

Технически данни Dodge Challenger 392 Hemi Shaker
Мотор V8, отпред надл.
Работен обем 6417 cм³
кВт (к.с.) при об/мин 362 (492)/6000
Литрова мощност 77 к.с./л
Нм при об/мин 644/4200
Задвижване задно
Трансмисия 8-степ. автоматична
Предни спирачки 390 мм
Задни спирачки 350 мм
Предни гуми 275/40 R 20
Задни гуми 275/40 R 20
Размери Д/Ш/В 5028/1923/1419 мм
Измерени стойности
0-100 км/ч 4,8 сек
0-200 км/ч 15,6 сек
Макс. скорост 270 км/ч
Спирачен път
от 100 км/ч студени 36,7 м
от 100 км/ч топли 35,7 м
Цена на тестовия автомобил 151 800 лева

 

Извод

Challenger е истински Muscle Car, който се движи превъзходно напред, но и не се плаши от серпентините. Т.нар. Shaker Hood е приятна „закачка“, която увеличава още повече удоволствието от шофирането. Единственият по-сериозен недостатък на колата е високата й цена.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин