Dodge пуска своите Muscle Cars Challenger и Charger само като електромобили

1302
2022

Легендарните Muscle Cars Dodge Challenger и Charger скоро ще се предлагат само в електрически варианти. Някои фенове дори се радват.

Какво ли биха си помислили хората преди 50 години, ако Dodge Challenger се бе движил без V8 мотор под капака? Автомобилът, който се чуваше, че пристига зад ъгъла дълго, преди да можеше да бъде видян, сега ще има безшумно задвижване?

Dodge Challenger и Charger, от десетилетия това е мечтата за екшън филм. Изключителна мощност, секси дизайн и всичко това за сравнително малко пари. За феновете на тази комбинация изявлението на шефа на Dodge Тим Кунискис може би звучи като кошмар: от 2024 г. класическите Muscle Cars ще се превърнат в „eMuscle“. 

Разработената от концерна майка на Dodge Stellantis електрическа платформа „STLA large“ ще спаси живота на двете класики. Тъй като най-късно от 2035 г. в Калифорния нямат да бъдат разрешени новите автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Dodge възнамерява да покаже през 2022 г. своя първи електрически прототип

Още през настоящата година Dodge смята да покаже прототипа на модела. Официално видео дава информация, че под използваното през 60-те и 70-те години лого „Fratzog“ ще се появят автомобили, при които електромотори задвижват и четирите колела. All-wheel-drive-Muscle-Cars принципно вече съществуват  – но въпреки това появата им ще се приеме като културен шок след 2 години.

Но не и за Ендрю Пилсуорт – човек, който внася в Германия Challenger и четиривратия му посестрим модел Charger смята: „Аз съм убеден, че и модерното електрическо задвижване ще демонстрира предимствата на пътя на тези модели“, казва шефът на AEC, най-големият вносител на Dodge за Европа. И добавя: „Модерните електромобили разполага с голяма мощност и максимален въртящ момент, който е на разположение веднага.“

Освен това Пилсуорт смята, че тези модели ще допринесат за издръжливостта на автомобилната индустрия. Dodge например опитва да се отърси от вече не модерните Big-Block-мотори.

Електрификацията не може да бъде спряна

Аргумент, който не се харесва на членовете на германския форум на Challenger. „Голяма част от сцената гледа на електрификацията доста скептично.“, казва Франк Еш, шеф на форума. Всеки от около 200-те членове е наясно, че това развитие не може да бъде спряно. „С Plug-in-хибридите обаче нямаме никакви проблеми”.

Все пак платформата на Stellantis за електромобили позволява пробег от до 800 километра. Ако трябва през 2024 г. да направите преход от Денвър до Сан Франциско например с Challenger, това би означавало да спрете три пъти за зареждане.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин