Dethleffs e.home: кемперът на ток

1806
2018

Dethleffs e.home е все още прототип, но задвижваният с електрическа енергия кемпер демонстрира как баварците си представят бъдещето в техния бранш. За база на екологичния и същевременно интелигентен кемпер е използван Iveco Daily с електромотор, генериращ 80 кВт (109 к.с.). Три батерии с капацитет общо 228 Ач правят кемпера с около 300 кг по-тежък от сравним дизелов модел, но осигуряват автономен пробег 200 км. За автомобил, който ще бъде ползван за отпуска на хиляди километри от дома, това изглежда твърде малко. Същото важи и за максималната скорост от 80 км/ч. За 24 часа ще можете да презаредите акумулаторите в обикновен домакински контакт. Батериите ще издържат на 1500 зареждания – и това според хората от Detleff ще бъде достатъчно за изминаването на 250 000 км.

Самият кемпер не само ще консумира, но и ще произвежда ток. За целта баварците са оборудвали кемпера с 31 кв. м соларно фолио, което дава на колата не само интересен външен вид, но и мощност от около 3000 вата. По този начин в жилищния отсек много функции ще могат да бъдат захранвани електрически, а не с газ. Новост е отоплението, което загрява с помощта на инфрачервени вълни към обектите. То има много предимства: първо, отоплителните елементи нямат предварително време за подгряване, второ – по-икономично е, тъй като загрява предметите вместо въздуха, и трето – може да поддържа интериора комфортен, като температурата остава с 2-3 градуса по-ниска. Друга иновация в Dethleffs e.home са плочите за съхранение на топлина от PCM (Phase Change Material). При температура над 26 градуса те поемат топлината и я отделят бавно нощем – и това икономисва допълнително енергия!

Модерните фолиа играят съществена роля не само при електрическото захранване на Dethleffs e.home, но и при осветлението и затъмняването на интериора. Когато са изключени, фолиата в мебелите действат като огледала, а включени – като източници на светлина. В изолираните прозорци също е използвано фолио, което електрически и безстепенно затъмнява интериора. Посредством приложението за смартфон (CampConnect System) могат да бъдат управлявани отоплението, осветлението, както и централното заключване. Модерната система за сигурност Mobileye e „черешката на тортата“ при технологичните нововъведения – тя анализира опасните ситуации и предупреждава водача за тях с акустични и оптични сигнали. На заден план сякаш остава оборудването на Dethleffs e.home, което включва зарядни станции за мобилни телефони, Ceran плот за готвене, хладилник и бойлер. Все още не е ясно кога и дали електрическият кемпер ще влезе в серийно производство.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин