De Dion Bouton AL (1906): колелото на живота

0811
2021

Най-ранните автомобилни емблеми нямат почти нищо общо със съвременните. Те носят духа на XIX век и като такива са изпълнени с конкретни послания, патос и увереност в бляскавото бъдеще на автомобила. Когато през 1881 г. обмислят вида на своето фирмено лого, тримата млади ентусиасти – Де Дион, Бутон и Трепарду мечтаят за благородно господство в ерата на парата. Техните най-ранни автомобили, оборудвани с компактни парни двигатели, са украсени със символично колело, което на пръв поглед изглежда обикновено, но всъщност съдържа един много по-дълбок философски замисъл. В неговите спици са вплетени четири крила, които, от една страна, олицетворяват четирите географски посоки, а от друга са вечен двигател на колелото, което в най-дръзките планове на тримата мечтатели би трябвало да се върти вечно.

При по-късните интерпретации спиците на това своеобразно “колело на живота” са намалени на четири и играят по-скоро символична роля, като го разделят на четири равни части, във всяка от които има място за едно от крилата.

Най-успешните години за фирмата са в началото на ХХ век, когато нейната слава достига и до България. През 1904 г. Министерството на войната поръчва първия у нас бензинов автомобил, снабден с едноцилиндров двигател от 8 к.с., който е изработен от компанията De Dion Bouton. Той е внесен в страната и експлоатиран от тогавашния военен министър ген. Михаил Савов, който заема този пост до 1906 г. През май 1905 г. Дирекция на пощите внася три двуцилиндрови леки автомобила De Dion Bouton, два от които са предназначени за събиране на писма, а третият е използван лично от главния директор на пощите и телеграфите Иван Стоянович. Водачите им са подготвени в първия специализиран курс, организиран от Министерство на войната. Негови ръководители са френският механик-шофьор Гюстав де Беенувер, пристигнал у нас през септември 1904 г., и сънародникът му Етиен Гро, който идва в България с пощенските автомобили.

През 1908 г. започва дейността си едно от първите у нас автотранспортни дружества “Дундов & Сие“, основано от Илия Дундов и ген. Георги Вазов, което започва да превозва пътници по линията София-Самоков с 6-местен автомобил De Dion Bouton с пневматични гуми. Още през 1905 г. с автомобили De Dion Bouton се снабдяват също така и столичният хотел “Империал”, инж. Св. Соколов от София и много други частни лица и фирми, които лично се убеждават във високите качества на френската марка.

През 1914 г. автомобилното представителство “Шпетер & Лъсков” става първият у нас официален вносител на De Dion Bouton.

За разлика от ранните бензинови автомобили на френската фирма, които се отличават с изцяло затворен аеродинамичен капак, сериите, произвеждани след 1906 г. вече имат стандартна радиаторна решетка със специфична форма. Най-старият автомобил De Dion Bouton (модел AL от 1906 г.), който понастоящем се намира в България, е представител именно на тази нова фирмена серия. Освен че е единствен по рода си на Балканите, той е и много добре запазен. Реставриран е само частично с ревизия на скоростната кутия, каросерията е изцяло пребоядисана с нова цветова комбинация, като оригиналната кожена тапицерия е запазена. Той е оборудван с вертикално разположен, едноцилиндров, четиритактов двигател от 8 к.с. с два стоящи клапана и работен обем 943 куб.см, осигуряващ максимална скорост 40 км/ч.

Автомобилът е купен през септември 2013 г. от специализираната френска автокъща “Ла Мезон Жерве”. Дебютира пред родната публика през 2014 г. и от тогава е един от най-атрактивните участници в нашите ретро-паради, от които винаги си тръгва с високи отличия.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин