Datsun 280Z от Vilner Garage: от злато в кобалт


21
февр.
2019

Vilner представя един от най-детайлните си проекти, които някога са напускали ателието. Изпълнението на този Datsun 280Z ‘Fairlady Z’е уникално, а неговата история е не по-малко интересна.

„Изкарахме колата буквално от хола на собственика“, казва Атанас Вилнер. Немския и собственик, чието родословно дърво го свързва с Ерих Хартман – Буби, най-успешния ас в историята на въздушните битки. „Наложи се да демонтираме част от дограмата,“ допълва Вилнер.Колата попада в ръцете на родственика на Буби след пътуване до САЩ, където той се влюбва в автомобила от пръв поглед. Два месеца по-късно боядисаният в ‘Gold Metallic’ Datsun 280Z пристига в контейнер в Хамбург заедно с части от фюзелажа на Messershmitt Bf 109, също свързан с Ерих Хартман. Собственикът така и не издава пълната история на самолетните отломки, но Вилнер се интересува от перфектно запазения ‘Fairlady Z’.

Автомобилът идва в България преди няколко години, за да бъде тотално преработен от Vilner Garage. Преработен и чрез ексклузивната творческа програма на BASF R-M The Code. В нейните рамки Вилнер създава своя собствена боя – ‘Vilner Copper Rose’, която е ползвана за джантите в стил ‘Superlite’, предната решетка, задната бленда, както и за детайли в интериора. Основният цвят на автомобила е ‘Vilner Cobalt Matt Metallic’.„Няма един недокоснат детайл в този автомобил“, казва Вилнер. „Техническите модификации са изключително премерени, в духа на ‘restomod’, като исках колата да остане и максимално вярна на оригинала.“

Екстериорът. Фаровете и стоповете са с изцяло LED техника, външните огледала са изработени от фрезован алуминий, изпускателната система завършва отстрани, дискретно, точно пред задните колела. Z логата в страничните калници представляват LED мигачи, а двете брони са премахнати.„Исках максимално чист силует. Постигнахме го с десетки часове работа и изработката на детайли от метал за носа и задната част на колата,“ казва Вилнер.
 
Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap
Завръщането на купето на Maybach

11
авг.
2016

Дали ще има нова версия на Exelero? Mercedes-Maybach oповести, че ще покаже на конкурса в Пебъл Бийч луксозно купе, дълго почти 6 м

Card image cap
Volkswagen се съюзява с Tata

12
мар.
2017

За сътрудничеството германският гигант ще използва Skoda

Card image cap

В последния брой:

Архив >