Datsun 280Z от Vilner Garage: от злато в кобалт

2102
2019

Vilner представя един от най-детайлните си проекти, които някога са напускали ателието. Изпълнението на този Datsun 280Z ‘Fairlady Z’е уникално, а неговата история е не по-малко интересна.

„Изкарахме колата буквално от хола на собственика“, казва Атанас Вилнер. Немския и собственик, чието родословно дърво го свързва с Ерих Хартман – Буби, най-успешния ас в историята на въздушните битки. „Наложи се да демонтираме част от дограмата,“ допълва Вилнер.Колата попада в ръцете на родственика на Буби след пътуване до САЩ, където той се влюбва в автомобила от пръв поглед. Два месеца по-късно боядисаният в ‘Gold Metallic’ Datsun 280Z пристига в контейнер в Хамбург заедно с части от фюзелажа на Messershmitt Bf 109, също свързан с Ерих Хартман. Собственикът така и не издава пълната история на самолетните отломки, но Вилнер се интересува от перфектно запазения ‘Fairlady Z’.

Автомобилът идва в България преди няколко години, за да бъде тотално преработен от Vilner Garage. Преработен и чрез ексклузивната творческа програма на BASF R-M The Code. В нейните рамки Вилнер създава своя собствена боя – ‘Vilner Copper Rose’, която е ползвана за джантите в стил ‘Superlite’, предната решетка, задната бленда, както и за детайли в интериора. Основният цвят на автомобила е ‘Vilner Cobalt Matt Metallic’.„Няма един недокоснат детайл в този автомобил“, казва Вилнер. „Техническите модификации са изключително премерени, в духа на ‘restomod’, като исках колата да остане и максимално вярна на оригинала.“

Екстериорът. Фаровете и стоповете са с изцяло LED техника, външните огледала са изработени от фрезован алуминий, изпускателната система завършва отстрани, дискретно, точно пред задните колела. Z логата в страничните калници представляват LED мигачи, а двете брони са премахнати.„Исках максимално чист силует. Постигнахме го с десетки часове работа и изработката на детайли от метал за носа и задната част на колата,“ казва Вилнер.
 
Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин