Datsun 240Z: един от най-красивите японски автомобили в историята

2102
2024

Datsun 240Z остана в историята на купе със сензационен дизайн, след като беше представен в края на 60-те години. В момента екземпляр от модела се продава в eBay за 120 хил. лева!

След представянето на автомобилното изложение в Токио Datsun пожъна огромен успех в Америка. „Японецът“, чийто дълъг преден капак напомня на английски модел, а късата задница – на „италианка“, успя да накара клиентите отвъд Океана да се влюбят в него.

Макар че се оказа успех в Щатите, Datsun 240Z не беше приет особено добре в Европа. Продажбите на солидното спортно купе за малко пари не оправдаха очакванията. А това прави добре запазените екземпляри още по-скъпи в наши дни.

Какво се казва в обявата за този Datsun 240Z?

Според описанието към обявата продавачът в Мюнхен предлага напълно реставриран JDM Nissan Datsun 240Z от 1973 г., който бил в безупречно състояние. Процесът по цялостното обновяване на автомобила бил „глътнал“ 1100 часа труд – защото нито един детайл от автомобила не е бил забравен.

Продавачът посочва като екстри кожени седалки, радио/CD, сервоуправление и топ аудиосистема.

Освен това този Nissan Datsun 240Z разполагал с модерни технически подобрения, които не възпрепятвали статута му на класически автомобил. Тяхната цел била единствено да направят машината достатъчно „удобна за днешния трафик“.

Двигателят е 6-цилиндров бензинов с работен обем 2,4 литра и мощност 248 к.с. Според офертата пробегът бил само 2165 километра – несъмнено кандидат-купувачът ще трябва да поиска допълнително уточнение защо е толкова малък.

Продавачът казва, че в списъка с екстри влизали кожени седалки, алуминиеви джанти, боя металик, радио/CD, сервоуправление и мощна аудиосистема.

Какво трябва да знаем за Datsun 240Z?

Mustang отзад, Jaguar отпред, гарниран с британска мощ от шест гърла. Отзад, точно пред втората ос, има място за двама пътници, които гледат към красивите кръгли уреди – и към изобилие от черна пластмаса. Дори дървеният волан е имитация. Това обаче по никакъв начин не пречи на въодушевлението на автомобилната преса и клиентите – те се радват на изключително твърдото независимо окачване отпред и отзад, както и на спирачната система със сервоусилвател. Именно това направи 240 Z хит в САЩ.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин