Daihatsu Materia: застрашената от изчезване култова кутийка


31
май
2017

Кутия за обувки на колела: концепцията се дължи на претъпканите мегаполиси в Азия – но нямаше успех в Европа. Представената през 2007 година Materia е абсолютна рядкост – а при търговеца Kiesow в Хамбург отдавна се продава интересен екземпляр. Куриозното е: това е нов автомобил с първа регистрация март 2011 година – и пробег 20 километра (бел. ред. – материалът е от 2013 година). Но защо никой не го иска въпреки намалената до 19 000 лева цена? Та той е с почти пълно оборудване: 8 въздушни възглавници, климатична инсталация, фарове за мъгла, CD-радио, електрически стъклоповдигачи отпред и отзад, централно заключване, тонирани стъкла и алуминиеви джанти.

Малкият майстор на пространството: отзад има предостатъчно място дори и за възрастни – също и над главите

Ясните ръбове гарантират обзор

И е толкова практичен: никъде няма да намерите повече място при дължина от 3,80 метра, това е възможно благодарение на ръбестата форма. Която гарантира и оптимален обзор от регулиреумата по височина седалка на водача. И още едно преимущество: отварящите се на почти прав ъгъл врати гарантират необикновено лесно качване и слизане, както и монтиране и закопчаване на детски седалки. В багажника има място за две каси с напитки, а вместимостта му може да се увеличи до максимум 619 литра. Управлението на Materia доставя удоволствие, 4-цилиндровият бензинов мотор със 103 к.с. осигурява предостатъчна динамика. Недостатъкът на Materia: от пазара изчезна не само този модел, от януари 2013 година Daihatsu прекрати продажбите си в Европа. Въпреки това японският производител обещава, че „сервизните услуги, обслужването на клиентите и снабдяването с резервни части ще останат първокласни!”

+ Предлагане на място, обзор, отварящи се широко врати, регулиреума надлъжно задна седалка, оборудване, съотношение цена/качество, надеждност

– Малък багажник, не особено подходящ за дълги пътувания, комфорт на седене, ESP като опция, трудна продажба на старо, защото е екзотика и защото Daihatsu се оттегли от европейския пазар

Извод

Трябва да харесвате Materia: според някои е култов, според други – смешен автомобил. В същото време тази кола не е позьор. Неговите таланти го правят интересен за двойки – или като втори автомобил за родители с все още малки деца.

Още по темата