DAF 66 в състезание на заден ход

На теория DAF 66 може да се движи на заден ход точно толкова бързо, колкото и на преден. Но дали е така и на практика? Ние предизвикахме малкия холандец на дуел

1912
2017

В реалния живот такива неща никога не завършват добре… Тринайсетцоловите гуми свирят прекалено силно, тежащият само 765 кг автомобил се наклонява твърде застрашително, а и защитната бетонна стена на пистата е ужасно близо… Казано накратко – на края на старт-финалната права DAF 66 заплашва да се обърне всеки момент.

54-годишният Ролф Меркел върши изключително сложна работа зад волана, но председателят на наброяващия 150 членове клуб на DAF върти кормилото с вещина и през цялото време говори с успокоителен тон на малкото си возило. При това той успява да направи нещо, което някой без неговата рутина в боравенето с модела на DAF надали би съумял – успява да овладее и да спре поднеслия автомобил. С треперещи крака, но без нито една драскотина!

Малък и крехък – скоростният лост на DAF тук по изключение стои в позиция „напред“.

От пръв поглед се забелязва, че човекът е професионалист и знае колко фин усет е нужен в подобни ситуации. Именно затова той успя да си извоюва категорична победа, преди да достигне до рисковата ситуация пред финалната линия. При това в дисциплина, която се удава на DAF, както на никоя друга марка – надпреварата на заден ход.

Ауспухът е с миниатюрни размери

Преди DAF 66 имаше славата на автомобил за домакини и пенсионери

Вие може би все още си спомняте – DAF 66 е онази наистина невзрачна метална „кутия“ от Холандия, която се появи на пазара през 1972 г. и имаше реномето на автомобил, предназначен преди всичко за представителки на нежния пол и за пенсионери. Този модел наследява DAF 55 и по-късно се продава под името Volvo 66, след като шведите купуват дивизията за леки автомобили на „Van Doornes Aahangwagen Fabriek“ (или съкратено DAF). В Германия са продадени общо 117 035 екземпляра, включително от версиите DAF 33, 44 и 55.

Прегледно и добре изработено – кокпитът създава отлично впечатление с трсипицовия си волан и ъгловите превключватели

Една необходима добавка: отвън DAF действително изглежда ужасно невзрачно, но това, което е скрито под ламарините му, значително е изпреварило времето си. Става дума за безстепенната автоматична трансмисия, която при DAF е наречена „Variornatic“. Тя е така да се каже „прародителят“ на днешните трансмисии от типа СVТ (като при Honda Jazz например), работи чрез конусовидна предавка с гумен ремък (клиноремен вариатор) и избира оптималното предавателно число във всеки момент. С нея DAF е в състояние да се движи на заден ход също толкова бързо, колкото и на преден, а това все пак са си 145 километра в час! Или поне така е на теория … Ние искахме да проверим как изглеждат нещата на практика и за целта поканихме Меркел с неговия DAF 66 на дуел на пистата в Ошерслебен. Съперникът бе Audi ТТ Coupe 3 .2 quattro – не автомобил, а по-скоро ниско летящ изтребител без криле, но с V6, работен обем 3189 куб. см, мощност 250 к. с. и максимален въртящ момент 320 Нм.

Давид и Голиат – DAF води и при директния дуел. По-високата скорост на DAF компенсира по-доброто ускорение на TT

На трасето в Ошерслебен обаче това няма никакво значение, защото тук Ролф Меркел може с основание да се гордее със своя малък холандец още при индивидуалните изпитания за измерване на максималната скорост с помощта на оптичен сензор.  Работещият в германския Telecom мъж внимателно премества назад малкия лост от дясната си страна, повдига се от седалката и се обръща към задното стъкло. След което отпуска спирачката и натиска газта до ламарината … Автомобилът се ускорява до 72,8 км/ч. „Вероятно можеха и да са повече, отбелязва Меркел след измерването на скоростта, но това би било твърде опасно за мен.“ Няма спор , както ще проличи малко по-късно, при (бързо) каране на заден ход автомобилът може лесно да се дестабилизира от неща като силен порив на вятъра, от малка неравност на настилката или от леко погрешно движение с волана.

Звукът на трансмисията при движение на заден ход е подлудяващ

Идва ред и на Audi ТТ, който достига скорост от 59 км/ч за 3,4 сек, но под съпровода на ужасяващ вой от трансмисията. Това е и максимумът, който успява да постигне инголщатският модел, защото електронният ограничител на оборотите поставя край на ускорението, за да предпази двигателя от опасни натоварвания. В тази дисциплина DAF 66 печели явна победа…

За измерването на скоростта експертът на AUTO BILD Манфред Клангвалд монтира на DAF оптичен сензор.

Покосеният от „вируса DAF“ още в младостта си Ролф Меркел се смее. Той е останал верен на марката в продължение на десетилетия най-вече заради трансмисията Variomatic. „Още по време на шофьорските курсове намразих да превключвам скорости“, признава си той. Но това не е единственото и предимство, защото принципът на работа на предавател щеше да се окаже крайно погрешно решение…

Ясно и категорично е едно – шофирането с висока скорост на заден ход съвсем не е детска игра, тъй като само едно по грешно движение може да доведе до сериозна злополука. Затова необучените трябва да избягват подобни упражнения (най-вече по нормалните пътища) и да не забравят, че хора като Меркел са станали виртуози в тази дисциплина благодарение на дългогодишния си опит…

Двигателят с водно охлаждане, дело на Renault

 

 

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин