Dacia Spring: този електромобил е наистина достъпен! (ТЕСТ)

2206
2021

ВСЪЩНОСТ СЕ НАЛАГА ДА ПРЕОСМИСЛИМ много неща. На първо място твърдението, че електромобилите са скъпи. След това, че винаги е по-евтино да си купиш употребяван автомобил. Dacia са се заели с оборване на тези твърдения и предлагат пълноценен четириместен електромобил на цена от 33 100 лв. Dacia Spring Electric е европейският вариант на китайското Renault K-ZE. Spring се предлага с две нива на оборудване – Comfort и Comfort Plus, което се доплаща, и освен тапицерии на седалките а ла кожени, лак металик, оранжеви акценти отвън и отвътре, включва и технически пакет със система за паркиране назад, камера за заден ход, навигационна система и възможност за интегриране на смартфон – струва с 3000 лв. повече. Тук би липсвал единствено кабелът за бързо зареждане (само Comfort Plus, 0 до 80 процента от капацитета за почти 60 минути). Освен това трябва да споменем, че на борда серийно присъстват неща като климатик, електрически стъклоповдигачи, сензор за светлини – също както и авариен спирачен асистент, асистент за потегляне по наклон, въздушни възглавници за прозорците и функция за аварийно обаждане.

s Под 7-инчовия тъчскрийн е разположен превключвателят за режим Eco. При него Spring разполага само с 31 к.с.

Насочваме се към Spring: от снимките някак си имах усещането, че е малко по-голям. С дължина от 3,73 метра Spring е с размерите на малък автомобил от 90-те години. Първият въпрос: какво е положението на задната седалка? Сядам и усещам, че ми липсва достатъчно пространство – както за главата, така и за коленете. Теглото на румънския електромобил е само 1045 килограма – причината е тази, че батерията с капацитет 26,8 кВтч тежи само 186 килограма. Каросерията е висока (15 см клиренс) и пластмасовите арки на калниците придават на Spring рустикален SUV външен вид. С максимална скорост от 125 км/ч територията на Spring определено не е магистралата, но моделът се справяше прилично и там, стига да не се налага да ускорявате бързо (19,1 секунди за спринта до 100 км/ч). При отнемане на крака от педала на газта Spring рекуперира енергия. Врeмeтo за зареждане не е прекалено дълго – заради по-малката батерия. 13,5 часа ще са ви необходими от контакта вкъщи (кабелът се предлага серийно), 4,5 часа от Wall Box с 6,6 кВт и 58 минути на станция за бързо зареждане с 30 кВт (80 процента).

От тук Dacia Spring зарежда батерията си – кабелът е сериен

Относно пробега: при каране със спазване на ограниченията по междуградски път и малко магистрала изминахме около 130 километра (остатъчният пробег бе почти 90 км). Направи ни впечатление, че високият автомобил с тънки гуми (165/70 R 14) леко се накланяше в завоите. Управлението на Spring бе малко нечувствително, а нито воланът, нито шофьорската седалка можеха да се регулират по височина, страничната опора на седалките също бе недостатъчна. Затова хората от Dacia имат над какво да поработят до старта на серийната версия на модела. Но и при тази цена може би е редно да приемем някои дребни недостатъци. Иначе в града Spring определено доставя удоволствие – с пъргавото си ускорение на кратки разстояния, с удобно малките си размери и по-високата позиция на седене, както и с безшумното си и екологично придвижване.

Батерията е разположена под задната седалка. Багажникът е с максимална вместимост от 1100 литра

Dacia Spring ще се предлага в България на цена от 33 100 лв., като ще има и версия, адаптирана за споделена мобилност – с по-здрави и устойчиви материали, както и лекотоварна версия.
С което стигаме и до още нещо, което трябва да бъде преосмислено в нашата държава: субсидията за електромобили. Все пак, ако с нея Spring струва 23 000 или дори 13 000 лв., ще бъде още по-често срещан по улиците на градовете.

Първо впечатление

По-малкото е повече: благодарение на 44 к.с. и малките размери е достатъчна и батерия с по-малък капацитет. На задната седалка е тясно, там не могат да се возят високи пасажери.

Извод
Трябва да обобщим: добра работа! Минимализмът на Dacia е направил Spring изключително симпатичен автомобил. Всъщност повече от това не ви трябва за града: електромобил, който можете да зареждате веднъж седмично, ако изминавате по 30 километра дневно, и който притежава доста приятна атмосфера. Тестваният от нас Spring бе предсериен, така че до пазарния през есента Dacia има време да оправи някои неща.

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ

Двигател синхронен електромотор • задвижване предно, автоматична трансмисия • мощност 33 кВт. (44 к.с.)
при 3000-8200 об/мин • макс. въртящ момент 125 Нм при 500-2500 об/мин • Д/Ш/В 3734/1579/1516 мм • собствено тегло 1045 кг • обем на багажника 300–1100 л • 0–100 км/ч за 19,1 сек • максимална скорост 125 км/ч • разход 13,9 кВтч/100 км • пробег 225 км (WLTP) / 295 км (WLTP градско) цена от 33 100 лв.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин