Dacia Sandero: Струва ли си евтиният дизелов мотор?

Dacia предлага най-евтината дизелова моторизация. Ще разясним дали Sandero прави пестеливците щастливи


1
юни
2017

НА ХАЙНЦ НАПРАВО МУ Е ПИСНАЛО. Той изминава всеки ден по 70 километра до работата и обратно и непрекъснато чува как най-подходящ за случая е един електромобил. И наистина е така! Хайнц обаче вижда цените на електромобилите и разбира, че му трябва помощ. Няма да му помогне и субсидията от държавата, затова ще му помогнем ние от AUTO BILD. Защо например да не избере икономичната Dacia Sandero dCi 90? В момента в България няма по-изгоден дизелов автомобил от Sandero в ниво Laureate със 75 к.с. (21 890 лв.). Ако искате 90 конски сили и същия dCi-двигател, ще трябва да изберете Stepway със SUV-визия за 25 090 лв.

Дизеловият агрегат с 90 к.с. се справя много добре с теглото от 1,2 тона на Sandero, предлаганото място е съвсем достатъчно, управлението на кокпита е прегледно, а оборудването – прилично.
Общите разходи са 30 стотинки на километър (вкл. загубата на стойност). Ние ги изчислихме на базата на разход от 5,2 л/100 км. Ако натискате педала на газта сдържано, можете да се задоволите и с 4 преди запетаята. При най-обикновената, но почти двойно по-скъпа версия на Golf Diesel (1.6 TDI/115 к.с. от 36 005 лева) тази сума е около 40 стотинки/км.

Багажникът побира между 320 и 1200 литра. Сгъващата се в съотношение 1/3 към 2/3 задна облегалка е серийна при всички варианти на модела

Естествено при Dacia се налага да се примирим с обикновени и не толкова добре оформени седалки, както и с малко по-рустикален комфорт на возене. Освен това Sandero няма толкова добра шумоизолация. Това не е проблем по време на всекидневния път до работа, но при пътуване по време на отпуската може да е малко изнервящо.
В интернет (в Германия) за Sandero се предлага отстъпка до 1,9 процента – за сравнение при Golf тя стига до 20 процента.
За съжаление dCi 90 не е оборудван с SCR катализатор, така че в някои градове Хайнц би имал проблеми с достъпа. От което също би могло да му писне.

Още по темата

Card image cap
Това Ferrari струва 360 000 лв.

29
сеп.
2017

Боята му се разпада, по него има ръжда и мъх. Въпреки това червеното (междувременно по-скоро зелено) Ferrari е всичко друго, но не и евтино.

Card image cap
22 финалисти ще се борят за титлата “Най-ефективен шофьор на камион” в Optifuel Challenge 2017

20
юни
2017

Камион Renault Гама Т с полуремарке за 3 месеца безвъзмездно ползване е голямата награда в българския финал

Card image cap
Тук ще се прави най-модерната кола в света!

6
апр.
2016

Faraday Future показа първия си автомобил в Лас Вегас. Истинската история обаче се разиграва в пустинята Невада. В края на 2017 г. електрическият SUV вече ще се произвежда

Card image cap

В последния брой:

Архив >