Dacia Logan MCV: изгодна е само като нова


2
дек.
2019

ПРИ ТЕСТОВЕТЕ НА УПОТРЕБЯВАНИ автомобили на AUTO BILD даваме един съвет, който е като основен закон: откажете се от всички екстри, които не са ви абсолютно необходими! Не само защото ще спестите пари при покупката, но и защото луксозните глезотии често отказват след няколко години и стават причина за скъпоструващи ремонти. Това е едно старо правило, с което се сблъскваме неприятно при Dacia Logan през един горещ ден. Кой изобщо днес поръчва семейно комби без климатична инсталация?

Изглежда сякаш разносвачът на пици е забравил кутията си в багажника – но е оригинално, когато не е поръчана резервна гума

Едва ли някой ще посрещне с възторг главата на семейството, който се прибере у дома с една подобна румънска сауна. В днешно време климатичната инсталация е просто задължителна. И затова не е чудно, че тестовото комби не може да намери купувач много дълго – въпреки многократните понижавания на цената, както признава и търговецът на употребявани автомобили от Markisic Automobile. Трябва да се отбележи и друго – цената от 10 900 лева е изгодна само на пръв поглед. На практика това са 60 процента от цената на автомобила като нов. И то след 5 години. Та това е мечтата на всички купувачи на нови автомобили. Едва ли е възможно да шофирате по-изгоден автомобил и да го продадете своевременно на добра цена, когато приближи моментът на първите по-сериозни ремонти. В случая в неизгодна позиция са купувачите на употребявани автомобили. Не си струва да поемат риска от очакваните ремонти заради по-ниската с няколко хиляди лева цена спрямо нов автомобил. А все нещо ще се повреди – това е сигурно.

Опростен, но лесен за управление кокпит с пластмасов волан

Ниските цени на новите Dacia не са случайни. Logan по традиция не е в челните места на класацията на AUTO BILD и TÜV. Дори когато рационално насочените собственици са поддържали своите автомобили добре, на модела не му е лесно. Не са рядкост проблеми като ръжда по предния капак, силно износени евтини стелки, които и след 10 000 км изглеждат по-зле, отколкото при Benz на 250 000 км. Независимо от поддръжката двигателите имат склонност към течове на масло, задните барабанни спирачки „държат“ неравномерно, а надраните предни спирачни дискове създават проблеми при прегледите на TÜV. Logan MCV е едно практично и изгодно комби. Но трябва да е нов. Това е основният закон при Dacia.

Продължете на следващата страница

Още по темата