Dacia Lodgy 115 TCe : Готова за голямото пътуване

След 100 000 километра с Lodgy знаем: Dacia може да е не само много евтин, но и наистина добър автомобил

2204
2016

DACIA Е ЕВТИНА. Въпреки това трябва да можете да си я позволите: да направите впечатление на съседите? Забравете. Да се харесате на колегите? Никакъв шанс! Който избере модел на румънската дъщеря на Renault, ще види състрадателни погледи вместо уважение. И при Lodgy ние бяхме разколебани: „Става ли за нещо?“ След 100 000 километра вече знаем отговора: да, става! Най-изгодният семеен ван дори е по-добър от много автомобили, които са два пъти по-скъпи. В продължителния тест на AUTO BILD просторният автомобил се размина за съвсем малко с най-добрата оценка. Но да караме подред. Когато сглобеният в Мароко Lodgy пристигна в редакцията през октомври 2013 година, настроенията на колегите бяха предимно скептични. Да, цената впечатляваше: все пак става дума за 7-местен автомобил, който дори и с високото ниво на оборудване Prestige (в Германия) не е по-скъп от VW Polo с посредствено оборудване.

Обикновена, но лесна за почистване пластмаса, отчасти непрактично разположение на превключвателите

Обикновена, но лесна за почистване пластмаса, отчасти непрактично разположение на превключвателите

Но мнозина все още не са забравили, че при по-ранен продължителен тест SUV-ът Duster ни направи негативно впечатление с проблеми със скоростната кутия и ръжда. Никой не се влюбва спонтанно в Dacia – може би и защото дизайнът, както любезно го формулира един колега, „няма да спечели конкурс за красота“.
Но скоро бележките в бордния дневник стават по-положителни. Наистина, някои се дразнят от поведението на пътя, което напомня на 90-те години. Особено динамичните водачи с тежък десен крак забелязват, че не са избрали подходящия автомобил. Мнозина се оплакват и от неинформативното кормилно управление, слабите къси светлини, трудния достъп до закопчалките на предпазните колани и лошото качество на звука при телефониране чрез Bluetooth. Но Lodgy бързо спечели приятели като верен и скромен спътник във всекидневието. И темата винаги е съотношението цена/качество („ненадминато“). Според немалко колеги липсата на модерни електронни помощници е успокояваща: „Благодарение на това Dacia все още прилича на автомобил, а не на 4-годишно дете със синдром на дефицит на вниманието“, хвали автомобила редакторът Хенинг Хинце.
Родителите се радват на лесното монтиране на детски седалки отзад и на големите отвори на вратите. А който трябва да транспортира нещо, признава, че Lodgy почти не отстъпва на VW Bulli.

 Пъргав и икономичен при частично натоварване: 1,2-литров турбобензинов двигател на Renault

Пъргав и икономичен при частично натоварване: 1,2-литров турбобензинов двигател на Renault

2617 литра вместимост (повече от VW Sharan!), 602 кг полезен товар, нисък товарен ръб (59,5 см)

2617 литра вместимост (повече от VW Sharan!), 602 кг полезен товар, нисък товарен ръб (59,5 см)

Турбобензиновият двигател с мощност 115 к.с., актуален агрегат на Renault, печели сърцата: въпреки малкия си работен обем той набира обороти изключително жизнено, тегли мощно и харчи горивото скромно, ако не го „настъпвате“ много. Средният разход от продължителния тест от 8,8 литра се дължи на високия дял шофиране с пълна газ – при командировките най-често се движим по магистралите. Във всекидневието без проблеми можете да постигнете разход със 7 преди десетичната запетая. Но при всички тези похвали винаги изниква въпросът: какво е положението с издръжливостта? Когато редакторът Манфред Клангвалд и експертът на DEKRA Гюнтер Шиле започнаха финалното разглобяване след 100 000 километра, дойде часът на истината. Въпреки че автомобилът бе подложен на сериозно натоварване, евтиният ван се представи добре. Глупавото е, че точно по време на пътуването към сервиза, където трябваше да бъде разглобен, изгаснаха светлините. Но преди това? Временно повреденият индикатор за нивото на горивото в резервоара се оправи сам. Хлабавата дюза на вентилацията можеше да бъде изтълкувана като немарливост. А Lodgy нямаше никаква вина за факта, че маркучът на турбокомпресора два пъти бе прегризван от златка.

 Lodgy изкатери и планините в Швейцария. Тук си почива и позира във Флимс, в кантон Граубюнден

Lodgy изкатери и планините в Швейцария. Тук си почива и позира във Флимс, в кантон Граубюнден

Още по-вълнуващ бе въпросът как се е отразил маратонът на каросерията и техниката. Отговорът: почти никакви проблеми. Наистина, вещото лице на DEKRA Шиле откри ръжда под уплътнителя на задния капак, която в комбинация с дефектния превключвател на светлините не позволи Lodgy да получи оценка отличен 6. Но кухините и заваръчните точки са безупречни. Изненадващо откритие: защитата срещу корозия при този евтин автомобил е образцова – и по-добра в сравнение с много „японци“, разглобени наскоро от AUTO BILD! За потенциалните купувачи остават два проблема: в краштеста на Euro-NCAP се оказа, че защитата на пътниците при Lodgy не е на най-високо ниво (3 от 5 звезди). А при техническите прегледи по-старите Dacia правят по-лошо впечатление спрямо автомобилите от другите марки. Нашият продължителен тест обаче ни дава надежда, защото демонстрира: Dacia може да прави не само евтини, но и добри автомобили.

Извод

КОЙТО СЕ ПОДИГРАВА НА LODGY, никога не бива да забравя цената: повече автомобил за по-малко пари можете да си купите в най-добрия случай на старо. Представянето на вана на Dacia в продължителния тест доказва: не всичко, което е добро, трябва да бъде скъпо. Качеството в дългосрочен план е убедително. Единственият проблем остава сигурността при инциденти.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин