Dacia Jogger: ново лице за най-изгодния семеен автомобил (TECT)

2701
2023

Dacia Jogger e най-достъпният семеен автомобил на пазара. Toй беше лансиран преди по-малко от година. Визията му обаче вече е освежена. Представя ли се убедително „румънецът“ в нашия тест?

В зависимост от ъгъла, от който гледате Jogger, можете да го поставите в различна категория. В полупрофил ще кажете: „SUV, разбира се!“. Отзад изглежда като ван, а в профил до B-колоната – като типично комби.

Всички модели на Dacia вече носят новото лице

Въпреки че дизайнът на Jogger комбинира няколко „породи“ автомобил и далеч не изглеждаше остарял, от Dacia са решили да го поосвежат. По-малко от година след пускането на модела на пазара той получава новото „лице“ на марката – с променена решетка и нова емблема, която трябва да обединява буквите „D“ и „C“.

Подреден и семпъл кокпит без излишна украса.

Вместо емблема, върху волана вече откриваме надпис Dacia. Ако се вгледате по-внимателно, ще откриете, че елементите над фаровете за мъгла вече също са черни, а не сребристи като преди. Румънците наричат тази стъпка „Chrome Detox“.

В ежедневието Dacia Jogger е почти непобедима

Иначе Jogger си остава такъв, какъвто го познаваме: преди всичко просторен. На втория ред има почти неограничено пространство за главите, възрастни могат да се разположат и на третия (доплащане: 1000 лева), след като преминат през втория.

С дължина 4,55 метра Jogger остава достатъчно компактен за града.

Максималният обем за багаж е 1819 литра. Както се очаква, в ценовия диапазон на Jogger няма как да не се сблъскате със солидно количество твърда пластмаса, но това не трябва да притеснява младите семейства, чувствителни към цените. Необичайно: резервната гума е разположена под дъното на автомобила.

Както в първия Logan MCV, и тук пътниците на втория ред седят много високо. Мястото за главите е повече от достатъчно, редакторът на снимката е висок 1,90 метра.

Управлението в кокпита е лесно, като изключим сателитните контролери за радиото, познати от Renault, иначе панелът за управлението на климатика и лентата с бутони над него са лесно достъпни. Всъщност и самият кокпит е подложен на „функционална детоксикация“ – т.е. няма много бутони за „разцъкване“, с които да се разсейвате.

Все още липсва голямо разнообразие от задвижващи агрегати

По отношение на моторизациите няма голямо разнообразие. Но трябва дебело да подчертаем, че 1-литровият турбомотор със 110 к.с. (от 33 090 лв.) на Jogger е напълно достатъчен за тежащата 1200 кг Dacia. И все пак, максималните 200 Нм са достъпни малко под 3000 оборота, така че ще двигателят трябва да бъде „развъртян“ за по-стабилна тяга. На практика почти същият агрегат, но с LPG-уредба, може да бъде поръчан за 34 090 лв.

3-цилиндровият турбобензинов двигател не е темпераментен и има нужда от обороти за добра тяга. Максималните 200 Нм са налични при 2900 об/мин.

Ако искате повече мощност или автоматична скоростна кутия, трябва да изчакате още няколко месеца, когато при дилърите ще се появи Jogger Hybrid със 141 к.с. Поръчките за него вече са отворени.

А базовото оборудване далеч не е прекалено постно: то включва автоматични LED-фарове, система за автоматично спиране, ограничител на скоростта… на практика единствената опция, в която задължително би следвало да инвестирате, е климатик (1200 лв.).

5-местната версия на Jogger предлага до 1819 литра пространство багаж (1807 литра – при 7-местната версия).

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин