Dacia-та за Дакар: с 3-литров V6, захранван на синтетично гориво

3001
2024

Вярна на своя стремеж да се съсредоточи върху най-същественото, Dacia – марката с вкус към приключенията на открито, ще участва в рали Дакар и Световния рали-рейд шампионат (W2RC) от 2025 г. Преодолявайки някои от най-трудните и сурови терени в света, Dacia представя своя претендент – Sandrider, прототип, проектиран да побеждава.

Вдъхновен от представената през 2022 г. концепция Manifesto, лабораторията на Dacia за нови идеи, Sandrider е напълно нов автомобил, проектиран специално за рали-рейдове. Той се възползва от опита в състезанията на Renault Group и Prodrive, британска компания, специализирана в моторните спортове.

В унисон с прословутия подход на Dacia, Sandrider е проектиран с фокус върху най-важното в моторните спортове – бързината и победата. Иновативният прототип умело използва всички възможности, предоставени от регламентите на категория Ultimate T1+, съсредоточавайки се основно върху пъргавината и масата. Той отговаря в пълна степен на основните нужди на пилотите и навигаторите, активно участващи в разработването от самото начало. От старта на проекта и преди многобройните изпитвания, пилотите и навигаторите предоставят своя богат опит и познания на инженерите и дизайнерите, основно чрез практическо проектиране с използване на виртуална реалност.

Много специална Dacia, но Dacia без съмнение, Sandrider е тясно свързан с основните ценности на марката.

СТИЛЕН, СТОЙНОСТЕН ДИЗАЙН

Създаден от дизайнерите на Dacia, изчистеният от излишества екстериор на Sandrider се фокусира върху най-важното. Автомобилът е оборудван само със считаните за абсолютно необходими панели на каросерията. Липсват декоративни или разточителни елементи и естествено особен акцент е поставен върху аеродинамиката.

Като част от подхода на марката, съсредоточен върху важните потребности на пилотите и навигаториге, късият, „плаващ“ преден капак е с наклонен дизайн, който изчезва от полезрението на екипажа. Антирефлексната боя, използвана за горната част на таблото – техника, заимствана от авиационната индустрия – също оптимизира видимостта.

По отношение на кокпита дизайнерите и инженерите на Dacia обръщат специално внимание на нуждите, навиците и ограниченията както на пилотите, така и на навигаторите. Модулното арматурно табло на Sandrider позволява на всеки член на екипажа да адаптира ергономичността и разположението на определени функции спрямо собствените си изисквания.

СОЛИДЕН ДИЗАЙН, ГОТОВ ЗА ОТКРИТИТЕ ПРОСТРАНСТВА

Рали Дакар и другите рали-рейдове са едни от най-тежките събития в моторните спортове. По тази причина Sandrider изисква подход, който отвежда до крайност концепцията на Dacia за солиден дизайн, пригоден за откритите пространства.

Това включва укрепване на автомобила с консолидирани подрамка и брони, карбонова каросерия, окачване с двойни носачи и трансмисия 4×4, конструирана за високите изисквания на рали-рейдовете. Иновативна електрическа система поддържа оптимално захранване за всички аксесоари на борда дори при най-трудни условия.

Отвъд тези фундаментални характеристики на дизайна, солидният подход при Sandrider покрива аспекти, които може да изглеждат като детайли, но всъщност значително улесняват живота на екипажите.

Например седалките Sabelt са тапицирани със специална антибактериална тъкан, която самостоятелно регулира влажността. Резервните гумите не са покрити за по-лесно боравене. Аналогично екипажът има бърз достъп до инструментите на борда без да се налага да отваря кутии.

Друг пример е магнитната пластина, вградена в каросерията на Sandrider, за да се предотврати изгубване в пясъка на фиксиращите болтове на джантите. Това решение е вдъхновено от опита на пилотите и внедрено благодарение на прословутото здравомислие на Dacia.

Sandrider е оборудван с гуми BF Goodrich от ново поколение, осигуряващи оптимално сцепление на всякакви терени с максимална устойчивост на удари и спукване.

ЕКОСЪОБРАЗЕН ПОДХОД

Dacia е решена да бъде лидер в достъпната декарбонизация и напълно възприема ангажимента, поет от организаторите на Дакар и другите рали-рейдове да направят моторните спортове по-устойчиви.

Инженерите са работили особено упорито да направят автомобила по-лек и съответно да намалят разхода на гориво. Общата маса на Sandrider е намалена с около 15 кг спрямо сравними прототипи. Резултатът е постигнат с използване на по-лека тръбна рама, отстраняване на всички излишни панели от каросерията и използване на карбон за останалите. Дизайнерите също така са премахнали всички декоративни елементи, а инженерите са избрали по-компактен и по-лек двигател. За оптимизиране на тягата и динамичното пътно поведение разпределението на масата между предната и задната част е значително увеличено отпред.

Нещо повече – особено внимание е отделено на аеродинамиката с цел намаляване на разхода на гориво и същевременно увеличаване на производителността. Инженерите успяват да намалят аеродинамичното съпротивление с 10% и подемната сила с 40% спрямо сравними прототипи. В процеса на работа те отделят специално внимание на въздухозаборниците за охлаждане на двигателя.

Регулирането на топлината е ключово в екстремните условия на Дакар и другите рали-рейдове. За да поддържат температурата в кокпите, дизайнерите на Sandrider използват анти-инфрачервени пигменти, директно интегрирани в карбоновите панели на каросерията. За този процес е подаден патент.

Двигателят на Sandrider се задвижва със синтетично гориво, произведено от Aramco. Това е просто, достъпно решение за намаляване на въздействието му върху околната среда. Синтетичните горива, разработени от Aramco, съчетават възобновяем водород с изолиран CO2, осигурявайки гориво с по-ниски въглеродни емисии, което е съвместимо с днешните двигатели. За Dacia рали Дакар е идеалното място за тестване на тази технология.

ДЕБЮТ В МОТОРНИТЕ СПОРТОВЕ ПРЕЗ ОКТОМВРИ

С представянето си днес Sandrider ще започне дълга серия от развойни тестове в няколко държави. Дебютът му в моторните спортове ще се състои в Рали Мароко 2024, част от Световния рали-рейд шампионат (W2RC) между 5 и 11 октомври 2024 г.

Dacia Sandriders, официалният отбор на Dacia за W2RC, ще се състезава в първото си рали Дакар и други събития на Световния рали-рейд шампионат през 2025 г.

Dacia Sandriders обединява три екипажа, съчетаващи опит, талант и ентусиазъм.

Френският рали пилот Себастиан Льоб, 49-годишен, печели Световния рали шампионат 9 пъти подред между 2004 и 2012 г. Той е най-успешният пилот в моторния спорт и често се смята за най-великия рали пилот на всички времена. Себастиан Льоб участва в Дакар от 2016 г. Той ще бъде в екип с навигатора Фабиан Луркуин.

Рали пилотът Кристина Гутиерес Ереро, 32-годишна, е водещо име в крос-кънтри ралитата. Тя вече е участвала осем пъти в рали Дакар между 2017 и 2024 г. Кристина печели Световната купа за крос-кънтри ралита, категория T3, през 2021 г. През януари 2024 г. тя става втората жена, която печели в категория (Challenger) на Дакар, след Юта Клайншмид, която първа печели крайна победа. Навигатор на Кристина ще бъде Пабло Морено Уете.

Насер Ал-Атия е петкратен носител на Световната купа за крос-кънтри ралита и двукратен победител в Световния рали-рейд шампионат. Истинска легенда на Дакар, той е печелил това грандиозно събитие пет пъти.

ОСНОВНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА SANDRIDER

 • FIA клас: Ultimate T1+
 • Шаси: тръбно
 • Каросерия: карбонови влакна
 • Двигател: V6, 3-литров, два турбокомперсора, директно впръскване
 • Максимална мощност:  265 кВт/360 к.с. при 5000 об./мин.
 • Максимален въртящ момент: 539 Нм при 4250 об./мин.
 • Трансмисия: 4X4
 • Скоростна кутия: 6-степенна, секвенциална
 • Предно/задно окачване: двойни носачи
 • Ход на окачването: 350 мм
 • Джанти: 17-инчови, алуминиеви
 • Гуми: BF Goodrich, 37 цола
 • Дължина х ширина х височина: 4140 x 2290 x 1810 мм
 • Междуосие: 3000 мм
 • Преден/заден надвес: 590/550 мм

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин