Dacia пуска лимитирана серия от новия Duster на цени, стартиращи от 52 780 лв.

1402
2024

Третото поколение Duster е следващата глава в историята на модел, който се е превърнал в еталон на своя пазар и завършена емблема на DaciaВярна на ценностите на марката, новата Dacia Duster комбинира достъпна цена с още по-просторен интериор и ново оборудване.

Лимитирано количество от 100 броя от модела вече е на разположение за предварителни поръчки в търговските представителства на марката в страната. Заявилите интерес могат да  избират между две версии в ниво Journey с включено допълнително оборудване :

  • Dacia Duster Tce 130 4×4 + Parking pack + Цвят “Sandstone” – на цена 52 780 лв.
  • Dacia Duster HYBRID 140 + Parking pack + Цвят “Sandstone” – на цена 55 780 лв.

НИВО НА ОБОРУДВАНЕ

Duster Journey е предназначен за клиенти, които предпочитат дизайн със сдържана елегантност редом с комфорт и технологии. Допълнителното оборудване, което надгражда нивото, включва Parking pack – предупреждение за наличието на обект в сляпата зона, предни, задни и странични паркинг сензори, Multiview камера и цвят “Sandstone”.

ДВИГАТЕЛИ И ТРАНСМИСИИ

Предложението за предварителна поръчка обхваща двигатели TCe 130 4X4 и HYBRID 140.

TCe 130 4X4

Новата Dacia Duster е първият автомобил, който е оборудван с бензинов двигател TCe 130, предоставящ първа стъпка в електрификацията с технология 48V mild-hybrid. Предлаган за първи път от Dacia, този двигател осигурява първоначална степен на електрификация с 6-степенна механична скоростна кутия. Версията 4X4 съчетава 3-цилиндров 1,2-литров бензинов двигател с турбокомпресор и технология 48V mild-hybrid. По този начин TCe 130 намалява средния разход на гориво и CO2 емисиите с около 10%.

HYBRID 140

Внедрен от Dacia в началото на 2023 г. в Jogger, двигателят HYBRID 140 се предлага с новия Duster с автоматична скоростна кутия, съчетана със скоростна кутия с палцови муфи, без съединител. Новият Duster HYBRID 140 може да бъде шофиран в изцяло електрически режим до 80% от времето в града, намалявайки разхода на гориво с до 40% в градски цикъл, в сравнение с еквивалентен двигател с вътрешно горене в градски цикъл, при сравним стил на шофиране. 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин