DACIA – МАЛЪК БРАНД, МИСЛЕЩ МАЩАБНО


10
юни
2021

Вижте само докъде стигна марката Dacia! От създаването си през 1968 г., през придобиването от Renault Group през 1999 г. и до днес, това е „малката румънска марка“, която пораства до международна, винаги използвайки рецептата, която я прави успешна: предлага значимото на най-добрата цена. Днес Dacia е повече от всякога в синхрон с времето, докато се подготвя да добави нова глава към успешната си история.

През последните 15 години Dacia се откроява в автомобилния сектор благодарение на донякъде нестандартния си дух. В свят, който е все по-сложен, марката говори на огромна аудитория, избрала по-рационална форма на потребление. Сега присъстваща в 44 държави и с над 7 милиона клиенти, Dacia се е променила с времето и няма намерение да стои на едно място.

ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ В ЗЕМЯТА НА DACIA

Dacia е родена през 1968 г. с една ясна цел: да осигури модерни, здрави, икономични автомобили за всички румънци. Името е пряко вдъхновено от името на територия на днешна Румъния, която в древността е била наричана „Dacia“.През 1999 г., ръководена от Луи Швайцер, Dacia се присъединява към Renault Group и отваря път към нови амбиции.

Този нов обрат в историята на марката става реалност през 2004 г. с лансирането на Logan, модерен, здрав и преди всичко достъпен семеен седан. Първоначално проектиран за развиващите се пазари, на ненадмината цена от 5000 евро, моделът постига голям търговски успех, включително в Западна Европа, където е пуснат в продажба през 2005 г. Нов автомобил на цена на употребяван, Logan е революция за автомобилния пазар.

През 2008 г. пристига Sandero, второто голямо лансиране на Dacia под егидата на Renault Group. Това се оказва и най-големият търговски успех за марката. Многобройните предимства на модела – интериорен простор, достоен за по-висок сегмент, практичен, универсален дух и достъпна цена – му носят първото място по продажби към частни клиенти в Европа. Абсолютен успех.

През 2010 г. Dacia отново променя правилата, предлагайки най-достъпния SUV на пазара: Duster, привлекателен автомобил с истински офроуд възможности, на достъпна цена. Пореден търговски успех.

И историята продължава. В ход е нова революция със Spring, най-достъпният електрически автомобил на европейския пазар! С този градски автомобил с външен вид на SUV, Dacia отново преобразява сектора, за да осигури електрическа мобилност на всеки.

През годините марката успява да се адаптира към изискванията на своите клиенти, като същевременно остава вярна на себе си. Благодарение на неповторима оферта, перфектно отговаряща на времето, Dacia създава уникална общност, силно активна както онлайн, така и в рамките на известните събития „Dacia Пикник“.

DACIA ДНЕС И УТРЕ

Dacia е по-модерна и по-съзвучна с времето от всякога. Продължава да пише свой собствен сценарий, без никога да забравя какво прави марката успешна: гаранция за ненадминато съотношение цена-качество за всички модели от гамата. От дизайна до продажбата, през производството и транспорта, марката остава вярна на стратегията си за оптимизиране на разходите на всяка стъпка, за да може клиентите да плащат само за това, от което се нуждаят.

Амбицията на Dacia? Да завладее нова територия въз основа на уникален и особено ефективен бизнес модел, с по-широк спектър, който винаги се фокусира върху основните нужди на клиентите. И всичко това, докато разширява пазарите и продуктите, особено в сегмент C. Концептуалният модел Bigster, представен през януари 2021 г. по време на презентацията на стратегическия план Renaulution, предвещава разширяването на гамата на Dacia до нови хоризонти.

„Dacia винаги ще бъде Dacia и ще продължи да предлага надеждни модели, които имат смисъл за клиентите, интелигентната покупка, която дава най-доброто съотношение цена-качество. Със създаването на бизнес звеното Dacia/LADA ще се възползваме максимално от модулната платформа CMF-B, ще увеличим ефективността си и ще подобрим още повече качеството, конкурентоспособността и привлекателността на нашите продукти. Така че имаме всичко за да достигнем най-високите върхове. Концептуалният модел Bigster ни показва пътя.“

Дени Ле Вот, главен изпълнителен директор Dacia и LADA по време на представянето на стратегическия план.

С концептуалния модел Bigster Dacia доказва, че ще бъде още по-привлекателна, по-свежа и по-открита, но все пак достъпна и фокусирана върху най-важното марка. Създаден за приключения и прашни пътища, Bigster предлага само най-основното за един SUV от своя сегмент. Без излишни детайли, без хром, без фалшив алуминий, моделът олицетворява същественото и прави смели избори като използването на необработени рециклирани материали за външните защитни компоненти. Неговите семпли линии и класически пропорции говорят за здравина, усилват авантюристичния дух и поръсват аура на свобода върху марката. Dacia се превръща в синоним на бягство, тъй като клиентите й имат шанс за уникални, реални и неусложнени преживявания.

За да въплъти своята визия за марката, Dacia се готви да напише нова глава в своята история с изцяло нова визуална идентичност. Нов свят, нови визуални характеристики с приключенски дух, които да изпълнят желанието за бягство, свобода и автентичност и да изразят основните желания на днешния ден: възстановена връзка с природата и споделяне на малки удоволствия с най-близките ни.

Още по темата